22 apr. 2021

UTMANINGEN 22 apr - Ords 27

 

JÄRN SKÄRPER JÄRN

Bibelläsning: Ordspråksboken 27
Läs bibeltexten här

"Järn skärper järn, den ena människan den andra" (Ords 27:17 FB)
 
Har du någon som skärper dig? Har du någon som sporrar dig till ett djupare liv i Kristus? Någon som utmanar dig att ta djärva steg ut i tro? Har du någon som du kan dela dina misslyckanden med? Någon som ber med dig då du möter motgångar?

Varje kristen behöver någon annan att stå nära. Någon som får och vill fråga dig de svåra frågorna. Någon som du kan lita på i alla väder. Be Gud visa dig vem den personen är i ditt liv. Det kan till och med vara en person långt borta som du kan umgås med över telefon.

Guds rike behöver vässade kristna. Kristna som ger akt på sig själva och som skärps av någon som står dem nära, för att inte förlora skärpan eller saltet.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: "Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar" (Hebr 10:24) 

_________________
Innehåll:
Ordspråk om våra relationer till varandra.

Kommentar:
"Låt en annan berömma dig och inte din egen mun" (vers 2). Här möts vi av uppmaningen att vara återhållsamma att berätta om våra egna framgångar och vår egen förträfflighet. Det är bättre att andra berömmer dig än du själv. Antingen vi vill det eller inte blir vi bedömda av andra. Det skapas ett rykte om hurdana vi är och det ryktet skapas i vår gemenskap med andra människor: "Silvret prövas i degeln och guldet i ugnen, och mannen genom sitt rykte" (vers 21).

Samtidigt är det viktigt för en kristen att inte låta sig styras av andras förväntningar eller att försöka leva upp till sitt rykte. I Nya Testamentet varnas vi för att drivas efter att få människors gillande (Gal 1:10) och att söka bli ärade av människor (1 Tess 2:6). För en kristen är det viktigare att leva våra liv som Gud önskar än att söka godkännande från människor.

Till eftertanke:
- Hur är det med mitt liv? Vad är viktigast för mig: Att söka människors eller Guds uppskattning?

Inga kommentarer: