30 apr. 2021

Hur blev Gröna Lund viktigare än grundlagen?



Expressen skriver på ledarplats om det orimliga i att öppna nöjesparker, men inte tillåta människor att mötas till gudstjänst. Religionsutövning är en grundlagsskyddad rättighet, vilket man knappast kan säga om Gröna Lund.

"Lagom till påsk öppnade regeringen i praktiken upp museer och konsthallar, men inte kyrkor, moskéer eller synagogor. Där gäller fortfarande maxtaket på åtta personer. Och i den så kallade begränsningsförordningen – i praktiken en mer detaljerad guide över pandemilagens tillämpning – fastslås att utomhusmarknader och nöjesparker inte omfattas av begränsningarna, utan ska särregleras. 

Fritt översatt: det går fintfint att åka karusell vid första tecken på att smittan sjunker undan, men för ett besök i kyrkan behöver vi vara stensäkra. 

Kruxet är såklart att besök på Gröna Lund eller Liseberg inte är någon mänsklig rättighet, medan religiösa sammankomster är det. Religionsfriheten garanteras i regeringsformen och av Europakonventionen och är en absolut rättighet – den får bara inskränkas i absoluta nödfall. Det är dock svårt att hävda att det rör sig om absoluta nödfall när det samtidigt är fritt fram att trängas på Skansen i Stockholm sedan 1 april." 

Läs mer i Expressen: https://www.varldenidag.se/nyheter/expressen-tar-strid-for-gudstjansterna/repucC!XPJsR3eqW1evxcBl9jlSg/

Inga kommentarer: