25 apr. 2021

UTMANINGEN 25 apr - Ords 30

 

BORTFÖRKLARINGAR

Bibelläsning: Ordspråksboken 30
Läs bibeltexten här

"Sådant är äktenskapsbryterskans sätt: Hon äter och torkar sig om munnen och säger: "Jag har inte gjort något orätt."  (Ords 30:20 FB)


Ingen vill ta på sig skulden. Det är lätt att säga som äktenskapsbryterskan: "Jag har inte gjort något orätt". I våra dagar finns det en tendens att sudda ut begreppen rätt och fel. Många vill inte acceptera att det finns något som är rätt eller fel.

Samhällsklimatet har blivit mer och mer relativistiskt.


Om rätt eller fel suddas ut blir ju äktenskapsbryterskan ord sanna. Det är omöjligt att göra orätt om det inte längre finns något som är rätt eller orätt. Vi behöver då inte ta på oss ansvaret för våra fel. Vi behöver ingen förlåtelse eftersom vi inte gjort något orätt.


Guds verklighet ser annorlunda ut. Guds ord är en vägvisare om rätt och fel och Guds ord är rent från slagg (vers 5). Om vi förändrar eller lägger till något i Guds ord är vi lögnare (vers 6).


Gud har en annan lösning på rätt och fel. Vi behöver inte ständigt bortförklara våra fel för att dämpa vårt dåliga samvete. Vi kan bli fria från skulden. Vi får be Gud om förlåtelse och då förlåter han oss och renar oss från all synd (1 Joh 1:9)

- Mannakorn att tugga på under dagen: Det finns befrielse i att bekänna sin synd för Gud. 

_________________
Innehåll:
Agurs ord om rätt och fel och om Guds Ords ofelbarhet.

Kommentar:
Kapitlet innehåller en lovsång till Guds Ord: "Allt Guds ord är rent från slagg, han är en sköld för den som flyr till honom" (vers 5). Det betyder att det inte finns något orent i Guds ord, det är rensat från alla biprodukter, det är helt och hållet Guds Ord. Det kan vi också läsa i Psaltaren "Herrens ord är rena ord, silver luttrat i degel av jord, renat sju gånger" (Ps 12:7).

Då det talas om Guds ord i vers 5 står det att "han är en sköld...". Det är nästan som om man betraktade Ordet som en människa av han-kön. Kan det vara så? Ja, Jesus presenteras också som Ordet. Ordet var med i skapelsen, Ordet var Gud och allt blev till genom honom (
Joh 1:1-3). Senare blev Ordet kött i Jesus och bodde bland oss (Joh 1:14). Och då Jesus en gång kommer tillbaka kan vi läsa att "han var klädd i en mantel som doppats i blod, och hans namn är Guds Ord" (Upp 19:13).

I den följande versen varnas vi för att tillägga något till hans ord (vers 6). Det budet finns även i Bibelns början och där varnas vi både för att lägga något till Guds Ord och att ta bort något från Guds  (5 Mos 4:2). Samma uppmaning möter oss i Bibelns sista kapitel:"Om någon lägger något till dessa ord skall Gud på honom lägga de plågor som det är skrivet om i denna bok. Och om någon tar bort något från de ord som står i denna profetias bok, skall Gud ta ifrån honom hans del i livets träd och i den heliga staden" (Upp 22:19).

(Jag skriver den här kommentaren inom parentes eftersom den inte är så allvarligt menad, utan snarare en skämtsam kommentar. Då man läst Bibelns sista verser med varning för allt det hemska som ska drabba den som lägger något till denna skrift och vänder på bladet så möts man av en rubrik med stora bokstäver "TILLÄGG". /Svenska Folkbibeln 98/. I senare upplagor har man ändrat rubriken från TILLÄGG till UPPSLAGSDEL. Det passar bättre! PS detta är inte någon kritik mot Folkbibelns översättning, jag använder den som min huvudsakliga Bibel i min egen bibelläsning.)

Till eftertanke:
Ända sedan Första Moseboken har djävulens mål varit att få oss att tvivla på Guds Ord "Har Gud verkligen sagt..." (1 Mos 3:1). Också idag angriper djävulen Guds Ord genom att försöka sudda ut gränsen mellan rätt och fel. Om det inte finns något rätt eller fel, då kan vi inte synda, då är allt lika rätt. Om vi inte kan synda så behöver vi ingen förlåtelse och då dog Jesus på korset i onödan. Ibland ser det nästan ut som om djävulens taktik har viss framgång.
- Vad tänker du om det?


Inga kommentarer: