18 juni 2021

När kommer den stora Vedermödan?


 FRÅGA

God morgon,
Refererar till ditt inlägg i dagens bibelvers - tror du att vi redan är inne i tiden då Gud börjar göra allt nytt dvs. i början av den stora vedermödan, jordens födslovåndor?

SVAR

Ett kort svar på en fråga som egentligen kräver ett långt svar.

Jag tror inte att den Vedermöda Jesus talar om i Matt 24, och som huvuddelen av Uppenbarelseboken handlar om, har börjat. Jag tror att händelseförloppet kommer att bli så här:
1/ Uppryckelsen. Jesus hämtar hem bruden (församlingen)
Joh 14:1-3 och 1 Tess 4:16-18

2/ Vedermödan. Enligt Jesus är detta en större nöd på jorden än all tidigare nöd som har drabbat jorden (Matt 24). Under beskrivningen av Vedermödan i Uppenbarelseboken ser vi en oräknelig skara i himlen som har blivit räddade undan nöden och som lovsjunger Gud i himmelen (Upp 7:9-14).

3/ Vedermödan avslutas enligt Jesus med att han kommer synligt tillbaka till jorden (Matt 24:29-30 och Upp 19:11-14).

4/ Då Jesus kom första gången kom han inte för att döma världen utan för att världen ska bli frälst (Joh 3:17), men då Jesus kommer tillbaka kommer han för att döma världen och utrota all orättfärdighet.

Uppbyggnaden av Uppenbarelseboken kan hjälpa oss med den kronologiska ordningen:
Kap.1-3 Handlar om situationen på jorden (=idag)
Kap. 4 börjar med en öppen dörr i himlen och en röst som ropar ”Kom hit upp” (Upp 4:1) (= Uppryckelsen?)
Kap 4-19 Ger en inblick i de stora katastroferna som drabbar jorden och en inblick i vad som sker i himlen under tiden.
I kap.19:11 öppnas himlen en andra gång och Jesus kommer tillbaka. Inte som då han fredligt red in i Jerusalem på en åsna utan på en krigshäst rustad för strid och hans namn är ”Guds Ord”. Jesus var med i den första skapelsen. Han var Ordet genom vilket Gud skapade världen. Då Jesus kom till jorden var han Ordet som blev kött (Joh 1:14). Då han kommer tillbaka är hans namn ”Guds Ord”. Jesu var med i den första skapelsen och Jesus är med i den nya skapelsen, ”En ny himmel och en ny jord” (Upp 21:1)

Jag påstår inte att det är så här det kommer att gå till. Jag påstår att jag tycker att är det är det mest logiska och trovärdiga  händelseförloppet enligt Bibeln.

/PB.

Inga kommentarer: