26 juni 2021

UTMANINGEN 26 juni - Jes 43

 

SE, JAG GÖR NÅGOT NYTT

Bibelläsning: Jesaja 43
Läs bibeltexten här

"Tänk inte på det som har hänt, bry er inte om det som förr har varit. Se, jag gör något nytt. Redan nu visar det sig. Märker ni det inte?" (Jes 43:18-19)

Det största hindret för Guds nyskapande verk i vår tid och i våra liv kan vara det som har hänt tidigare. Vi kan sitta så fast i det som har varit att vi missar det som Gud vill göra idag.


Det kan vara tidigare misslyckanden som vi ständigt blir påminda om, men oftast är det traditioner, rutiner, vanor som vi lärt oss att älska. Allt detta kan vara ett hinder.


Gud frågar: "Märker du inte att det håller på att hända något nytt?"


Jesus sa samma sak till sina lärjungar som tänkte sig att det fortfarande var lång tid till dess man kunde skörda. Jesus sa till dem att lyfta blicken. De skulle då se att fälten redan hade vitnat till skörd (Joh 4:35).


Släpp taget om det som varit och som du ändå inte kan göra något åt. Lyft din blick och låt Herren visa dig vad som ligger framför och din uppgift i framtiden. Du får bli befriad från det som varit. Fri att frimodigt gå in i den nya dagen tillsammans med Jesus.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Märker jag att Herren vill göra något nytt? I mig och genom mig?
_____________________
Innehåll:
- Löften om Guds ledning och beskydd
- Högt älskad i Guds ögon
- Gud vill göra något nytt.

Kommentar:
Vers 1-7
Tröstens ord och löften om Guds räddning. Guds kärlek till sina barn (vers 4). Gud ska rädda sitt folk mitt i prövningarna (vers 2). Löften om att Gud åter ska samla sitt folk efter fångenskapen. Det löftet uppfylls sedan på flera nivåer:
1/ Befrielsen från fångenskapen i Babylonien (500-talet f.Kr.)
2/ Det globala återsamlandet (1948) från väster, öster, norr och söder (vers 5-7)
3/ Det andliga uppvaknandet av Guds folk där många miljoner människor blir frälsta och befriade från synden (Det började på pingstdagen ca 30 år e.Kr. och  pågår fortfarande).

Vers 8-13
Uppmaning till Guds folk i alla tider att befria männsikor som inte har upptäckt Guds frälsning. De har ögon men kan inte se, de har öron men kan inte höra (vers 8). Även hedningar (de som inte är judar) från alla länder kommer att bli vittnen om Gud (vers 9). Det är Guds storhet som kommer at utföra detta (vers 11-13).

Vers 14-21
Löftesord, uppmuntran och förberedelse för seger. Även om det kan tyckas omöjligt kommer Gud att förändra situationen. Nu kommer något nytt och då får vi inte sitta fast i det som varit. I första hand talar det om befrielsen från den babyloniska fångenskapen, i förlängningen handlar det om oss idag. Gud vill inte att vi ska vara fokuserade bara på det som Gud har gjort i historien. Han vill göra något nytt. Nu. Märker vi det (vers 18-19)?

Vers 22-28
Guds sorg över att Guds folk har vänt honom ryggen (vers 22-24). Trots folkets avfall kommer Gud att utplåna folkets synder och inte mer minnas dem (vers 25).

Till eftertanke:
Hur är det med församlingen idag? Har vi ett levande Kristus-liv eller präglas vi och våra gudstjänster bara av ceremonier och formella handlingar?
Hur är det i mitt liv?

Inga kommentarer: