18 juni 2021

UTMANINGEN 18 juni - Jes 35

 

VÄCKELSEN KOMMER

Bibelläsning: Jesaja 35
Läs bibeltexten här

"En banad väg, en vandringsled, skall gå där, och den skall kallas "den heliga vägen". Ingen oren skall färdas på den, men den är till för dem. De som vandrar den vägen skall inte gå vilse, även om de är dårar."  (Jes 35:8 FB)

Här talas det om en kommande väckelse. Många vandrar idag i ett andligt mörker, men "blinda ögon öppnas" (vers 5). Många upplever idag en andlig torka, men "vatten skall bryta fram i öknen" (vers 6).


Det talas om en ny glädje bland Herrens friköpta. De kommer att vara fyllda av glädje och jubel "Herrens friköpta skall vända tillbaka. Fröjd och glädje skall de få, sorg och suckan skall fly bort" (vers 10).


Vi kommer att ledas på "den heliga vägen" (vers 8), där Herrens ledning ska vara så påtaglig att ingen ska behöva gå vilse (vers 8).


Och Guds folk kan bara utbrista: Ja, Herre, låt väckelsen komma

- Mannakorn att tugga på under dagen: På vilket sätt kan jag förbereda väckelsen och förbereda mig för väckelsen?

___________________
Innehåll:
Frälsningen - den heliga vägen

Kommentar:
Kapitlet före (kap 34) handlade om Guds vrede som utgöts över världen och i detta kapitel kommer en stark kontrast. Kapitel 35 handlar om vederkvickelse och väckelse för ett sargat och prövat folk.

Kapitlet kan handla om de goda åren under Hiskia efter att den assyriska hären har dragit sig tillbaka. Men framför allt pekar den fram mot den kommande Messias, Jesus. Det är som att få läsa ett stycke Nya Testamentet mitt i Gamla Testamentet.

Vers 3, "Stärk maktlösa händer, styrk vacklande knän" citeras i Hebr 12:12.

Vers 5 nämns av Jesus som ett tecken på Messias ankomst (Matt 11:5)

Vers 8 pekar fram mot Upp 21:27

Vers 10 pekar fram mot Upp 21:4

Till eftertanke:
I kapitlet upplever vi en stark väckelsevind som drar fram med en stark gudsnärvaro (vers 4), märkliga helanden (vers 5-6), ett flöde av Guds livgivande vatten in i en förtorkad kristendom (vers 7). Till allt detta kan vi bara be Herrens bön "Låt ditt rike komma".

Inga kommentarer: