19 juni 2021

UTMANINGEN 19 juni - Jes 36

 


                     FÖRTRÖSTAN I SVÅRA TIDER

Bibelläsning: Jesaja 36
Läs bibeltexten här

"Låt inte Hiskia få er att förtrösta på HERREN, när han säger: HERREN skall förvisso rädda oss, och denna stad skall inte ges i den assyriske kungens hand." (Jes 36:15 FB)

Allt såg ut att gå fel för Hiskia. Fienden var övermäktig och det fanns ingen utväg. Dessutom hånar fienden Hiskia för att han försöker förtrösta på Herren, och frågar: "Vad är det som gör dig så full av förtröstan?" (vers 4).


 Ibland kan det se ut så också i våra liv. Vi kanske inte kan se någon utväg. Det vi hoppades skulle hända blev aldrig verklighet. Omgivningen talar om för oss att det är ingen idé att förtrösta på Herren.


Men det visar sig i nästa kapitel att Hiskias förtröstan på Herren var välgrundad och höll hela vägen.


Det lönar sig alltid att sätta sin lit till Herren! 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Det lönar sig alltid att sätta sin lit till Herren! 

____________________
Innehåll:
Assyriernas hot mot Jerusalem

Kommentar:
722 f.Kr. hade Nordrikets (Israels) huvudstad Samaria fallit för assyrierna. I kapitel 36 befinner vi oss 701 f.Kr. och assyriernas kung Sanherib har intagit städerna i Sydriket (Juda) och belägrar Jerusalem (vers 1). Berättelsen återges även i 2 Kung 18 och 19.

Assyrierna hånar Hiskia, som var kung i Juda 715-687 f.Kr., för att han litar på Egypten (vers 6) och för att han litar på Herren (vers 7). 

Assyriernas talesman säger till och med att det är Herrens vilja att de ska ödelägga Jerusalem (vers 10).

Assyierna talar till folket innaför Jerusalems murar och säger att de inte ska låta Hiskia lura dem att tro att Herren kommer att rädda dem (vers 16-18).

Till eftertanke:
Hur är det med mitt liv då jag möter svårigheter och motgångar? Bär jag fram svårigheterna inför Gud, eller försöker jag lösa dem på egen hand utan Gud?

Inga kommentarer: