3 juni 2021

UTMANINGEN 3 juni - Jes 20

 

PROFETISK VARNING

Bibelläsning: Jesaja 20
Läs bibeltexten här

"På den dagen skall de som bor i detta kustland säga: Se, så gick det med dem som var vårt hopp, dem som vi flydde till för att få hjälp och bli räddade undan kungen i Assyrien. Hur skall vi då komma undan?"  (Jes 20:6 FB)

Jesaja ville vara en profetisk varning genom sitt sätt att klä sig (vers 3). Förmodligen ansåg folket att Jesaja var en löjlig figur genom hans sätt att klä sig och hans sätt att vara. Jesaja ville vara en varning till ett folk som inte satte sin lit till Herren utan litade helt och fullt på mänskliga resurser.

Vi som lever idag har också en kallelse att vara en profetisk signal till omvärlden. En omvärld som har slutat att lita på Herren och bara ser till mänskliga resurser och till sitt eget bästa.


Hur ska vi på bästa sätt kunna vara en profetisk signal i vår tid? 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Hur ska vi på bästa sätt kunna vara en profetisk signal i vår tid?

_________________
Innehåll:

Profetia om Egypten och Nubien

Kommentar:
Assyriernas här belägrade och intog Ashdod vid Medelhavskusten (vers 1). Fursten i Ashdod lyckades fly till Egypten för att få skydd från assyrierna, men han överlämnades i bojor till assyrierna (706 f.Kr.).

Jesaja fick i uppdrag av Herren att gå naken i tre år (vers 2-3). Det skulle vara ett profetiskt tecken på hur folket i Egypten och Nubien (Etiopien) skulle föras bort  (vers 4). Denna profetia gick i uppfyllelse 663 f.Kr. då assyrierna intog Egypten. Egyptierna och nubierna, som då härskade i Egypten, fördes bort nakna och barfota.

Till eftertanke:
Inom vilka områden anser du att kristenheten skulle komma med en profetisk varning över tillståndet i vårt land idag?
Inga kommentarer: