22 juni 2021

UTMANINGEN 22 juni - Jes 39

 

FIENDENS LIST

Bibelläsning: Jesaja 39
Läs bibeltexen här

"Jesaja frågade:  "Vad har de sett i ditt hus?  " Hiskia svarade:  "De har sett allt som finns i mitt hus. Det finns ingenting i mina förrådshus som jag inte har låtit dem se."  (Jes 39:4 FB)

Ett sändebud från Babylon kommer till Hiskia med en vänlig hälsning. Hiskia välkomnar dem och visar dem villigt alla rikedomar i sitt hus  och hela sitt vapenförråd (vers 2). Jesaja kommer då med en profetia från Herren om att alla Hiskias dyrbarheter och hans efterkommande kommer att föras bort till Babylon, och det skedde senare i den babyloniska fångenskapen.

Fienden vill gärna komma in i våra församlingar och i våra liv. Han kommer ofta med sken av att vara vänlig och med uppskattande ordalag. Vi kanske till och med välkomnar honom in i församlingen eller in i våra liv, och det kan sluta med att han rövar bort allt det goda som vi har i Herren. Bibeln uppmanar oss att vara på vår vakt och avslöja fienden då han försöker ta sig in i våra församlingar och i våra liv.

Jesus säger: "Tjuven kommer bara för att stjäla, slakta och döda. Jag har kommit för att de skall ha liv, ja, liv i överflöd." (Joh 10:10 FB) 

- Mannakorn att tugga på under dagen: "Tjuven kommer bara för att stjäla, slakta och döda. Jag har kommit för att de skall ha liv, ja, liv i överflöd." (Joh 10:10 FB) 

___________________
Innehåll:
Sändebud från Babel.
Hiskia visar alla rikedomar och vapenförråd.

Jesajas profetia om den babyloniska fångenskapen.

Kommentar:
Ett maktskifte har skett på världsscenen. Det är inte längre assyrierna som är det stora hotet mot Jerusalem. Assyrien har blivit besegrat av Babylon 605 f.Kr.

Babels kung skickar en gåva till Hiskia i Jerusalem för att gratulera honom för att han blivit frisk (vers 1). Hiskia blir glad för hälsningen från Babels kung och visar villigt all sin rikedom och alla sina vapen för sändebuden från Babel (vers 2).  

Då kommer Jesaja till Hiskia och frågar vilka besökarna var och Hiskia berättar vem de var och vad han har visat dem villigt sina förrådshus (vers 3-4). Jesaja profeterar då om att Jerusalem kommer att bli erövrat av Babel och att alla skatter ska bli bortförda till Babylon (vers 5-6). Hiskias ättlingar kommer också att  föras bort till Babylon (vers 7). 

En av de ättlingar till Hiskia som senare fördes bort var Daniel. Han fördes bort 605 f.Kr. (Se Daniels bok 1:1-4). Jerusalems slutliga fall inträffade 586 f.Kr. då en stor del av judarna fördes bort till den babyloniska fångenskapen.

Till eftertanke:
Hiskia skryter villigt över sina framgångar och rikedomar fastän det var Gud och inte Hiskia som räddade Jerusalem från undergång.
- Har jag en benägenhet att ta åt mig äran för det verk som Herren utför i mitt liv?

Inga kommentarer: