8 juni 2021

UTMANINGEN 8 juni - Jes 25

 

LOVSÅNG TILL HERREN

Bibelläsning: Jesaja 25
Läs bibeltexten här

"Herre, du är min Gud! Jag vill upphöja dig, jag vill prisa ditt namn,
för du gör underbara ting" (vers 1).

Här utbrister Jesaja i en lovsång till Gud. Vi ser i vers 1 att lovsången inte bara bygger på en känsla, den bygger på vem Gud är (ditt namn) och vad han gör (för du gör underbara ting).

Men då vi börjar lovsjunga Gud är det inte ovanligt att vårt känsloliv blir berört. Då vi kommer till Gud med våra böneämnen och bekymmer och sedan börjar lovsjunga Gud för vem han är och vad han gör, flyttas vårt fokus från oss själva och vår begränsade förmåga till Gud och hans oändliga resurser. Man skulle kunna säga att lovsång är som en port in till Gud: "Du ska kalla dina murar för frälsning och dina portar för lovsång" (Jes 60:18).

Du behöver inte stå på avstånd och betrakta Gud. Jesus har öppnat vägen in till gemenskap med Gud och vår kallelse är att leva i den gemenskapen (1 Kor 1:9).

I lovsången betraktar vi Gud. Vi ser vem han är och vad han gör. I väckelsen på 1970-talet brukade vi sjunga en kör med orden "och när vi dig prisar, vi ser vem du verkligen är". Det är fortfarande sant!

Mannakorn att tugga på under dagen: När vi dig prisar, ser vi vem du verkligen är.
___________________

Innehåll:
Lovsång till Herren för hans seger (Vers 1-5)
Herrens festmåltid (vers 6-12) 

Kommentar:
Efter kapitel 24 som huvudsakligen handlar om att olika vedermödor drabbar jorden, kommer vi in i kapitel 25 som handlar om lovsång för Guds seger.

Guds seger pekar naturligtvis framåt mot Jesu död på korset där Jesus utropar "Det är fullbordat". Guds frälsningsplan var en frälsning som inte bygger på våra prestationer utan som bygger på vad Jesus har gjort för oss.

Men det pekar ännu tydligare på Jesu andra tillkommelse. I slutet av plågorna under vedermödan kommer Jesus tillbaka och upprättar sitt fridsrike, tusenårsriket. Döden ska utplånas för evigt och Gud ska torka bort alla tårar (vers 8 och Upp 21:4).

Uppenbarelseboken som är Bibelns sista bok är ingen avslutning av Bibeln. Det är i stället en ny början "Se, jag gör allting nytt" (Upp 21:4). Det kommer "en ny himmel och en ny jord" (Upp 21:1). Då Jesus talar om vedermödans stora katastrofer talar han inte om jordens undergång utan om födslovåndor, som talar om en ny födelse av jorden (Matt 24:8).

Till eftertanke:
Nya Testamentet talar tydligt om att våra val här i livet kommer att påverka vår evighet. Det är inte så populärt idag att tala om synd och den dubbla utgången, men till och med Bibelns mest älskade vers säger klart att livet har två utgångar: Fördömelse eller Evigt liv: "
Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv" (Joh 3:16).

Inga kommentarer: