12 juni 2021

UTMANINGEN 12 juni - Jes 29

 


           MUNNENS ELLER HJÄRTATS TILLBEDJAN

Bibelläsning: Jesaja 29
Läs bibeltexten här

"Herren har sagt: Eftersom detta folk nalkas mig med sin mun och ärar mig med sina läppar men låter sitt hjärta vara långt ifrån mig, är fruktan för mig bara ett inlärt människobud."  (Jes 29:13 FB)

Jesaja beskriver ett folk som ber till Herren med munnen, medan hjärtat är långt borta. Han beskriver en gudsfruktan som bara är ett inlärt mönster.


Det kan vara på samma sätt också i våra dagar. Vi kan sjunga de rätta lovsångskörerna, vi kan citera underbara bibelverser, vi kan till och be på ett fint sätt i församlingen. Men även om vi gör alla de riktiga sakerna kan vårt hjärta vara fel och vara långt borta från Herren.


Men även om det är så, finns det en väg tillbaka. Gud vill låta oss återupptäcka Hans storhet och då kommer vi åter att hålla Guds namn heligt (vers 23). Och även om vi gått vilse i anden ska vi få förstånd (vers 24).


De ödmjuka ska få en större glädje i Herren och de fattiga ska fröjda sig i Herren (vers 19).

- Mannakorn att tugga på under dagen: "Om någon törstar, så kom till mig och drick!" (Jesus i Joh 7:37) 

_________________
Innehåll:

Ett folk som gått vilde ska återvända till Herren. "Se, därför skall jag ännu en gång göra underbara ting med detta folk" (vers 14)

Kommentar:
Kapitel 29 handlar om Jerusalems belägring och räddning. Då Hiskia var kung i Juda belägrades Jerusalem av den assyriske kungen Sanherib omkring 701 f.Kr.. Den assyriska hären var stark och mäktig och judarna hade ingen mänsklig möjlighet att stå emot övermakten. Men Jesaja profeterade då om att Sanherib skulle förlora. Samma natt gick en Herrens ängel genom assyriernas läger och spred massdöd. Assyriens kung bröt då belägringen och vände tillbaka (2 Kung 19).

Profetian pekar också framåt mot babyloniernas erövring och ödeläggelsen av Jerusalem 586 f.Kr. som ledde fram till den sjuttioåriga fångenskapen i Babylon.

Kapitel 29 talar också om en tid då Guds folk inte förstår Guds Ord. Budskapet är som en förseglad bokrulle (vers 11-12). På samma sätt är det idag. Vi kan inte förstå djupet i Guds Ord. Det är förseglat och kan inte tolkas av mänsklig kraft utan bara med hjälp av den Helige Ande, "Och framför allt ska ni tänka på att man aldrig kan tyda en profetia i skriften på egen hand. Ingen profetia har förmedlats genom mänsklig vilja, utan drivna av helig ande har människor talat ord från Gud" (1 Pet 1:20-21 Bibel 2000).

Till eftertanke:
Vi är beroende av den Helige Ande för att förstå Guds Ord. Vi får be Gud leda oss i bibelläsningen så att förseglingen blir bruten och Ordet öppnas för oss: "Öppna min ögon, så att jag ser undren i din undervisning" (Ps 119:18)

Inga kommentarer: