21 juni 2021

UTMANINGEN 21 juni - Jes 38

 

DET SVÅRA BLIR TILL NYTTA

Bibelläsning: Jesaja 38
Läs bibeltexten här

"Se, det som var så bittert för mig blev till nytta. I din kärlek räddade du min själ från förintelsens grop, ty du har kastat alla mina synder bakom din rygg." (Jes 38:17 FB)

Jesaja skriver om Hiskia som blev svårt sjuk och bad Herren om ytterligare levnadsår. Herrens svar blev att Hiskia skulle få ytterligare 15 år att leva (vers 5).

Resten av kapitlet beskriver Hiskias lovsång. Då Hiskia ser tillbaka på livet kan han se att det som var svårt i livet, lyckades Gud använda till nytta.

Så kan det också vara i våra liv. Vi lär ofta mer av det som är svårt än av det som är lätt i livet. Svårigheter har en benägenhet att hjälpa oss att växa. 


Jakob skriver i sitt brev: "Räkna det som den största glädje, mina bröder, när ni råkar ut för alla slags prövningar. Ni vet ju att när er tro sätts på prov, så gör prövningen er uthålliga" (Jak 1:2-3)

- Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig, Herre, att växa genom de motgångar som möter mig.
____________________
Innehåll:
Hiskias sjukdom, räddning och lovsång

Kommentar:
Berättelsen om Hiskias sjukdom och helande inträffade sannolikt före de föregående kapitlen. I Jesajas profetia till Hiskia får Hiskia ett löfte att Gud ska rädda honom och Jerusalem från assyriske kungens hand (vers 5).

I kapitel 15 har Hiskia blivit dödssjuk och ber till Herren om ett helande (vers 1-3). 

Herrens svar till Hiskia förmedlades av Jesaja (vers 4-8): Gud hade hört Hiskias bön och gav Hiskia ytterligare 15 år att leva. Som ett tecken på det löftet skulle skuggan som föll på trappan gå tillbaka 10 steg.

I resten av kapitlet får vi läsa Hiskias lovsång till Herren efter hans helande (vers 9-20).

Till eftertanke:
Hiskia är en bönens man. I det föregående kapitlet ber han två gånger och fick två gånger ta emot budskap från Herren. I kapitel 38 ber Hiskia om helande och efter helandet ber han en lovsång till Gud.
- Låt dig inspireras av Hiskias böneliv. Han kommer till Herren då han möter problem och kommer tillbaka till Herren med lovsång och tacksägelse för bönesvar.

Inga kommentarer: