27 juni 2021

UTMANINGEN 27 juni - Jes 44

 

STRÖMMAR ÖVER DET TORRA

Bibelläsning: Jesaja 44
Läs bibeltexten här

"Ty jag skall utgjuta vatten över det som törstar och strömmar över det torra. Jag skall utgjuta min Ande över dina barn, min välsignelse över dina avkomlingar."  (Jes 44:3 FB)

Det finns liv och välsignelser i överflöd för den som längtar.

Herren utgjuter vatten över den som törstar. Den som saknar törst, som tycker att det är bra som det är, ställer sig utanför detta löfte.

Herren utgjuter vatten över det torra. Det som inte är torrt längtar inte efter vatten. Det är vår törst och vår längtan som öppnar för Guds välsignelser.

Det är våra behov som gör oss mottagliga för Herrens gåvor.

Herren tvingar inte på oss välsignelser, men då vi har ett behov och vågar öppna oss för Guds kraft, kommer Herren att utgjuta sin kraft och sina välsignelser över oss.


Jesus ropar fortfarande ut: "Om någon törstar, så kom till mig och drick" (Joh 7:37)

- Mannakorn att tugga på under dagen: Den som törstar får komma till Jesus och dricka.
_____________________
Innehåll:
Det sanna Israel och den ende guden (vers 1-8)
Det dåraktiga med avgudar (vers 9-23)
Jerusalem skall bli bebott (vers 24-28)

Kommentar:
Vers 1-8
Herren uppmuntrar sitt folk med löften om de stora välsignelser som är förberedda för dem då de återvänder från sin fångenskap i Babylon. Löftet kan även gälla oss idag efter den Helige Andes utgjutande på pingstdagen: "Jag ska utgjuta min Ande över dina barn, min välsignelse över dina avkomlingar" (vers 3). Liknande ord finner vi i Joels profetia som går i uppfyllelse på Pingstdagen (Apg 2:17-21).

Vers 9-20
En utläggning av det dåraktiga i att tillbe avgudar. Man fäller träd som man sedan använder för att värma sig vid brasan och för att tillaga sin mat. Av en träbit som blir över tillverkar man sedan en avgud som man faller ned för att tillbedja (vers 17).

Vers 21-28
Ytterligare bekräftelser av löften om stora välsignelser i framtiden. Jerusalem ska byggas upp igen och grunden till Herrens Tempel ska läggas på nytt (vers 28). Vers 28 återger exakt vad som kommer att hända 180 år senare. Kung Koresh som hade besegrat babylonierna ger judarna tillåtelse att återvända till sitt land efter den babyloniska fångenskapen. Den judiske historieskrivaren Josefus skriver att det var Jesajas profetior som fick Koresh att frige judarna. Daniel var samtida med Koresh och det var kanske Daniel som gjorde Koresh uppmärksam på Jesajas profetior.

Till eftertanke:
Orden som Josua uttalade i sitt avskedstal är lika trovärdiga på Jesajas tid och i våra dagar: "Inte ett ord har slagit fel av allt det goda som Herren er Gud har lovat" (Jos 23:14)

Inga kommentarer: