1 aug. 2021

Tidig söndagsmorgon den 1 augusti


Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Söndag igen efter vecka då regnet behagade komma ända till Sverige.

Resandet ökar takt med Corona-vaccineringen. I veckan var vi hemma hos Stockholmsfamiljen (yngste sonen) på middag. I veckan fick också yngsta barnbarnet (från Norge-familjen = mellansonen) träffa äldsta barnbarnet (från Västgöra-familjen = äldste sonen). (Bild 1)

Du har förmodligen sett äldsta barnbarnet på bild förut. På omslagsfotot till Ruts andaktsbok DAGBOKEN (som beskådats av tusental personer) ser du äldsta barnbarnet promenera tillsammans med näst äldsta barnbarnet. Äldsta barnbarnets moder är fotograf till bägge bilderna (Bild 2).


Jag börjar varje morgon med att skriva en kommentartext till ett kapitel i Bibeln. Det brukar ta ungefär en timme. I det arbetet rådfrågar av jag av och till en del bibelkommentarer. Jag har en lista på 7-8 sådana kommentarer. En av dem som jag återkommer till då och då är "Mathew Henry´s Commentary on the Whole Bible". Den ligger öppet på nätet men jag vill gärna ha texterna i en bok som jag kan stryka under och skriva kommentarer i marginalen. Jag började söka på nätet om jag kunde hitta ett exemplar någonstans. Till slut fick jag napp. Ett begagnat exemplar fanns att köpa från ett antikvariat i Storbritannien för bara 200 kronor. Jag beställde den. 

En vecka senare fick jag ett meddelande från PostNord att min bok anlänt till Sverige, men den måste gå igenom den svenska tullen. PostNord erbjöd sig också att vara min representant under förtullningen. Det tog lång tid. Jag fick fråga PostNord flera gånger hur det gick och fick till svar att det var tullbehandlingen som tog tid på sig. Man kan ju tycka att en begagnad bok från England till Sverige inte ska skapa ett stort problem för den svenska tullen. Men sedan kom jag på att Storbritannien inte lägre är med i EU, men ändå...


Ytterligare någon vecka gick och så hörde jag en stor duns i vår brevlåda. Det var boken väl inslagen i ett paket. Paketet vägde över tre kilo och på tulldeklarationen stod "1 st begagnad bok". Boken var på 2485 sidor på tunt papper (bild 3). Då jag öppnade boken såg jag att det på varje sida fanns tre spalter med text i mikroskopisk storlek (bild 4). Men det finns ju förstoringsglas! Men där finns inte några marginaler som lämpar sig för mina kommentarer.


Om du någon gång möter mig med en blåtira och en utslagen framtand beror det nog att jag på kvällen legat på rygg och läst i min bok - och somnat.

Jag har dessutom inte någon portfölj som är stor nog att rymma bibelkommentaren. Så om du någon gång ser en man i Frälsningsarméns uniform med en en tungt lastad skottkärra, så är det antagligen mig du ser på väg till veckans bibelstudium med min importerade bibelkommentar i skottkärran. 

Ha en välsignad vecka och glöm inte att läsa Bibeln
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: