15 aug. 2021

UTMANINGEN 15 aug - Jer 28

 

ATT FÖRTRÖSTA PÅ LÖGN

Bibelläsning: Jeremia 28

Läs bibeltexten här

Hör på, Hananja! Herren har inte sänt dig. Du har fått detta folk att förtrösta på lögn” (Jer 28:15 FB)

Hananja hade profeterat sina egna önskedrömmar i stället för att profetera det Gud sagt. Det finns många som vill lägga ord i Guds mun som Han aldrig själv skulle uttala.

Idag möter vi kristna riktningar som bortser från vad Gud har sagt i sitt ord och förkunnar en Gud, sådan som de själva tycker att han borde vara och en lära som de själva har tänkt ut.

Resultatet blir ett folk som förtröstar på lögn. Det är bättre att förtrösta lite grann på sanningen än att ha en stor förtröstan på det som är lögn.

Jag förtröstar på ditt ord” (Ps 119:42)
Summan av ditt ord är sanning ” (Ps 119:160)

- Mannakorn att tugga på under dagen: Förtrösta på Guds ord och inte bara på människors ord.

________________

Innehåll kapitel 28:
Jeremia och den falske profeten Hananja.

Kommentar:
Två profeter talar mot varandra.

- Hananja
(vers 1-5):
Herren kommer att krossa den babyloniske kungen ok inom två år. Alla som är fångar i Babylon och alla värdeföremål som rövats bort ska föras tillbaka till Jerusalem .
- Jeremia
(vers 6-9):
Jeremia säger Amen till Hananjas profetia och önskar verkligen att den ska gå i uppfyllelse. Men det kommer så småningom att visa sig vem som profeterat rätt. .
- Hananja
(vers 10-11):
Bryter sönder oket som Jeremia hade tillverkat som en profetisk handling om hur Babyloniens ok kommer att krossas.
- Jeremia (vers 12-17):
Jeremia säger till Hananja: "
Du har brutit sönder ett ok av trä, men i dess ställe har du gjort ett ok av järn". Jeremia säger vidare att Hananja inte har fått sitt budskap från Herren utan han profeterar lögn och att Hananja kommer att dö samma år.

Samma år dog Nahanja (vers 17).

Till eftertanke:
Vilket budskap skulle du valt att tro på? Hananjas budskap om att allt ska gå väl eller Jeremias budskap om Nebukadnessars kommande invasion och förstörelse av Jerusalem?
Alla budskap kommer inte heller idag från Gud. Det är vår uppgift att prova profetens ord (1 Kor 14:29). I första hand ska vi pröva profetiorna utifrån Bibeln, Guds Ord. Om profetian talar emot det som står skrivet i Bibeln är profetian falsk.


Inga kommentarer: