6 aug. 2021

UTMANINGEN 6 aug - Jer 19

 

ETT HÅRDNACKAT FOLK

Bibelläsning: Jeremia 19

Läs bibeltexten här

"...detta därför att de varit hårdnackade och inte lyssnat till mina ord" (Jer 19:15 FB)

I detta kapitel berättar Jeremia om hur illa det kommer att gå för Israels folk. Det ena problemet efter det andra kommer att drabba folket.

I den allra sista meningen i kapitlet förklarar Jeremia orsaken till att det kommer att gå illa för folket: De är hårdnackade och vill inte lyssna.


Gud har en perfekt plan för våra liv. Gud har förberett gärningar för att vi ska vandra i dem (Ef 2:10). Om vi är hårdnackade och inte vill lyssna till Herrens ord, eller om vi väljer att gå våra egna vägar kommer vi att missa de välsignelser som Herren har i beredskap för oss. Inte nog med det: Många människor kommer att missa de välsignelser som Herren hade planerat att ge dem genom vårt liv och vår tjänst. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Folket var hårdnackade och ville inte lyssna. Hur stämmer den beskrivningen på mitt liv? Hur ska jag kunna lyssna bättre?

________________________
Innehåll:
Jeremia profeterar om Judas och Jerusalems kommande vedermödor.

Kommentar:
Föregående kapitel handlade om krukmakaren som tillverkade krukor. Om resultatet inte blev som han önskade gjorde han tålmodigt om krukan igen till dess den blev som han ville ha den. Den bilden handlar om Guds fantastiska tålamod med oss och i detta fall med nationen Israel.

Men det finns en begränsning där krukmakaren inte längre kan forma om leran. Då leran har bränts och leran stelnat till en kruka kan krukmakaren inte längre forma om den. Så var det med Israels folk på Jeremias tid och Jeremia får i uppdrag att demonstrera detta i en profetisk handling.

Jeremia får i uppdrag att gå och köpa en lerkruka och sedan ta med sig några av de äldste  till Hinnoms sons dal där folket tidigare hade offrat barn till avgudarna (vers 1).

Därefter talar Jeremia ord till Herren om hur folket hade övergett Gud och på denna plats tänt rökelse åt andra gudar (vers 3-9). Därefter krossar Jeremia krukan som en symbol på Jerusalems ödeläggelse (vers 10).

Till eftertanke:
Då krukan krossades var det ett tecken på att folket gått för långt i sin ogudaktighet. Var tror du vårt land befinner sig idag?

Inga kommentarer: