10 aug. 2021

UTMANINGEN 10 aug - Jer 23

 

"VEM HAR AKTAT PÅ HANS NAMN?"

Bibelläsning: Jeremia 23
Läs bibeltexten här

"Men vem har tillträde till HERRENS råd, så att han kan se och höra hans ord? Och vem har aktat på hans ord och lyssnat till det?"  (Jer 23:18 FB)

Här går Jeremia tillrätta med dem som skulle leda folket.
-Herdarna (vers 1) har skingrat fåren i min hjord, säger Herren!
-Profeterna och prästerna (vers 11) är gudlösa och profeterna talar det de själva hittat på i stället för att tala från Herren.

Också idag är Guds församling utsatt för "profetröster" som förvirrar och förskingrar Guds folk.

Orsaken till att det blir så fel är att de inte har aktat på Guds ord och att de inte har lyssnat på det (vers 18).

Det finns många idag som tar lätt på Guds ord och förespråkar en direktrelation med Gud utan att gå omvägen om Guds ord. Det var så villfarelsen kom på Jeremia tid och det är så villfarelsen kommer idag.

Håll fast vid Guds ord. Vad Gud har sagt gäller ännu idag.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Ta Gud på orden!

____________________
Innehåll kapitel 23:
Falska herdar (vers 1-8)
Falska profeter (vers 9-32)
Falska "tungor" (vers 33-40)

Kommentar:
Vers 1-8
Jämförelse mellan de falska herdarna och den kommande Messias. De falska herdarna har skingrat fåren och drivit bort dem och inte tänkt på fårens bästa (vers 1). Du kan läsa en mer utförlig beskrivning av de falska herdarna i Hes 34:1-6 och vad som händer i församlingen då herdefunktionen inte fungerar som den ska.
    Men det ska komma en ny herde, "en rättfärdig telning" som ska regera med vishet och rättfärdighet. Han namn ska vara "Herren vår rättfärdighet". Detta är en profetia om Jesus, den kommande Messias, som presenteras som en annan slags herde. Jesus säger om dig själv "Jag är den gode herden" som ger sitt liv för fåren (Joh 10:11).
   Uppfyllelsen av profetorden i kapitel 23 sträcker sig ända in i vår tid. Den ser sig inte tillbaka till befrielsen från slaveriet i Egypten eller det kommande återvändandet från fångenskapen i Babylonien. Profetian talar om ett återsamlande från "alla de länder dit jag fördrivit dem" (vers 3), och att den kommande Messias ska hämta sitt folk "ur alla andra länder länder dit jag fördrivit dem" (vers 8). Det talar om ett globalt återsamlande av Guds folk som gick i uppfyllelse först 1948 e.Kr. då staten Israel på nytt upprättades.

Vers 9-32
Varning för de falska profeterna. De talar inte ord från Gud, utan de talar om vad de själva anser att Gud borde säga (vers 16). De falska profeterna blir populära bland folket för de profeterar budskap som folket vill höra i stället för att säga orden från Herren (vers 17). De vilseleder folket med sina lögner och sitt skryt (vers 32).

Vers 33-40
De falska profeterna talade ofta om sina "profetior" som att de kom från "Herrens tunga" fast det i själva verket var deras egen tunga som producerade innehållet.

Till eftertanke:
Avsnittet om de falska profeterna är inte till för att få oss att sluta profetera i församlingen. Vi ska profetera och alla Guds barn kan använda gåvan att profetera (1 Kor 14:31). Vi uppmanas att vara ivriga att söka de andliga gåvorna och framför allt profetians gåva (1 Kor 14:1).
Problemet med profeterna som Jeremia talar om var:
- Att de inte lyssnade på Herren utan tänkte ut profetiorna på egen hand.
- Att de talade det som folket ville höra och inte det Gud ville säga
- Att profeterna framhöll sig själva och inte Gud
Vår uppgift är inte att tro på alla profetior vi hör, utan att pröva det som sägs (1 Kor 29).

Jag tror inte att Guds budskap till sin församling idag är att "allt är väl", det är inte så farligt att ha "hårda hjärtan" (vers 17).
- Vad tror du att Herren vill säga till sin församling idag? Sätt dig i stillhet och fråga Gud och skriv ned vad du "hör".
- Vad tror du att Gud vill säga till dig personligen idag?
Sätt dig i stillhet och fråga Gud och skriv ned vad du "hör".

Inga kommentarer: