7 aug. 2021

UTMANINGEN 7 aug - Jer 20

 

BRINNANDE PASSION

Bibelläsning: Jeremia 20

Läs bibeltexten här

"Du, HERRE, övertalade mig, och jag lät mig övertalas. Du grep mig och blev mig övermäktig. Så har jag blivit ett ständigt åtlöje, alla hånar mig. Ty så ofta jag talar måste jag klaga, över våld och förtryck måste jag ropa, ty HERRENS ord drar över mig spott och spe hela dagen. Men jag tänkte: Jag vill glömma honom och inte mer tala i hans namn. Då blev det i mitt hjärta som en brinnande eld, instängd i mitt innersta. Jag ansträngde mig att uthärda den men kunde det inte" (Jer 20:7-9 FB)

Jeremia hade en kallelse från Gud. En kallelse att förmedla Guds tal till folket. Men Jeremia skulle hellre velat säga andra saker än de Gud bad honom säga. Jeremia upplevde att folket var emot honom för att han uttalade Guds varningar till dem.


Jeremia vill sluta sitt uppdrag. Han försökte vara tyst, men då blev det som en brinnande eld inom honom. Han kunde inte vara tyst. Det fanns en passion inom honom som gjorde det omöjligt att inte lyda Gud.


Hur är det i våra liv? Hur är min passion för Gud och för hans uppdrag till mig? Är det möjligt att vara "olydig" så ofta att passionen tystnar i mitt inre? Är det möjligt att "släcka Anden" som ropar i mitt inre?


Jag tror det finns en risk att vi långsamt låter passionen dö ut i vårt inre och att vi anpassar oss till ett "ljummet" kristenliv. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Brinnande passion eller ljummet kristenliv?

_________________
Innehåll:
Jeremias och prästen Pashur (vers 1-6)
Jeremias troskamp (vers 7-11)

Profetens klagan inför Gud (vers 12-18)

Kommentar:
Efter Jeremias profetia med den krossade krukan (Jer 19:10f), lät överuppsyningsmannen i Templet Pashur misshandla Jeremia och sätta honom i stocken (vers 1-2). Jeremia profeterar om vad som kommer att drabba Pashur (vers 3-6).

I vers 7-11 får vi en inblick Jeremias troskamp.
- Jeremia lät sig övertalas av Herren då han fick sin kallelse (vers 7).
- Det ledde till att Jeremia blev ett ständigt åtlöje och blev hånad. Dagen lång drar han spott och spe över sig (vers 7-8).
- Jeremia bestämde sig att glömma bort Herren och sluta tala i Hans namn (vers 9).
- Men detta ledde i en brinnande eld i Jeremias inre. Han försökte motstå elden men lyckades inte (vers 19).
- Jeremia upplever att han blir förtalad och motarbetad från alla håll (vers 19).
- Men trots alla motgångar upplever Jeremia att Herren är med honom i allt som en mäktig hjälte (vers 11).

I vers 12-18 grips Jeremia av missmod och förbannar den dag han föddes.

Till eftertanke:
- Kan du känna igen dig själv i Jeremias kamp mellan missmod och tillit?
- Var finns du idag på skalan 1-10 mellan brinnande passion och ljummet kristenliv om brinnande passion är 10 och ljummet kristenliv är 0.
0-----5-----10


Inga kommentarer: