27 aug. 2021

UTMANINGEN 27 aug - Jer 40

 

LANDET LIGGER ÖPPET

Bibelläsning: Jeremia 40

Läs bibeltexten här

"Se, hela landet ligger öppet för dig. Gå dit du önskar och finner för gott." (Jer 40:4 FB)

Ibland kan Guds vilja för våra liv vara väldigt precis och väldefinierad. Gud har en alldeles speciell väg och ett alldeles speciellt uppdrag för våra liv.

Andra gånger kan vi uppleva det precis tvärtom. Gud bara öppnar dörrarna och släpper ut dig i frihet att verka för honom. Det är precis som djuren som varit instängda i ladugården hela vintern. På våren öppnas dörrarna och djuren släpps ut fritt och springer ut i glädje.

Ibland kanske vi alltför mycket sitter innestängda och väntar på Guds direktiv. Det finns en värld därute som väntar att få höra från Gud. Det finns en värld som längtar efter att möta en levande kristen. Du får bara gå ut i tro.
Landet ligger öppet... 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Landet ligger öppet - för mig! 

_________________
Innehåll kapitel 40:

Jeremia stannar i landet (vers 1-6)
Gedalja blir ståthållare i Juda (vers 7-12)
Planer på att döda Gedalja (vers 13-16)

Kommentar:
Jeremia får välja själv vart han vill gå efter att han hade blivit befriad av babylonierna. Antingen följer han med till Babel och där blir han väl omhändertagen, eller också får han bosätta sig var han vill i Juda (vers 4). Jeremia väljer då att gå till Gedalja som babylonierna hade tillsatt som ståthållare i Juda (vers 6).

Gedalja befann sig i Mispa som ligger norr om Jerusalem. Jerusalem låg i ruiner och Mispa blev en naturlig samlingsplats för dem som lämnats kvar i Juda.

Till eftertanke:
I andakten ovan läste vi "
Ibland kanske vi alltför mycket sitter innestängda och väntar på Guds direktiv. Det finns en värld därute som väntar att få höra från Gud. Det finns en värld som längtar efter att möta en levande kristen".
- Vilken beskrivning passar du bäst in på? De som sitter inne och väntar på Guds direktiv, men aldrig kommer ut? Eller de som springer ut utan att egentligen veta varför?

Inga kommentarer: