25 aug. 2021

UTMANINGEN 25 aug - Jer 38

UTAN KOMPROMISS

Bibelläsning: Jeremia 38
Läs bibeltexten här

Lyssna nu till Herrens röst i det jag säger dig, så skall det gå dig väl och du skall få leva” (Jer 38:20 FB)

Jeremia fortsatte att hålla fast vid vad Gud hade sagt. Han blev kastad i en brunn med lerbotten för att dö, men räddas av kungen.

Kungen och alla andra ville så gärna höra något annat från Jeremias mun, men han höll envist fast på Guds ord, oavsett konsekvenser.

Jeremia fick många fiender. Det var många som skulle vilja se honom död. Jeremia hade bara behövt ändra på Guds ord, så hade han blivit omtyckt och accepterad. Men det gjorde han inte.

Vi kanske inte riskerar att bli dödade eller kastade i en brunn. Men ofta riskerar vi att folk blir arga och irriterade på oss om vi håller fast vid Guds ord i en tid då alla värderingar ser ut att vara förhandlingsbara.

Jeremia var kompromisslös. Det finns områden där vi också borde vara kompromisslösa. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Vågar jag vara kompromisslös i min tro på Gud och Hans ord? 

____________________
Innehåll kapitel 38:
Jeremia kastas i en brunn (vers 1-13)
Kung Sidkia söker råd hos Jeremia (vers 14-28)

Kommentar:
Jeremias budskap från Herren till folket var enkel. Den som ger sig i Nebukadnessars hand ska få leva, men den som stannar kvar i staden eller flyr kommer att dö (vers 2).

Resultatet av denna förkunnelse blev att Jeremia, med kungens godkännande, kastades i en brunn  för att dö (vers 5-6). Kungen lät senare hämta upp Jeremia från brunnen för att fråga Jeremia till råds. Budskapet blev detsamma: Ge dig åt Nebukadnessar så får du leva, annars kommer Jerusalem att brännas och du själv kommer inte att undkomma (vers 17).

Till eftertanke:
Jeremia fick inget lätt liv. Han fick ingen uppskattning av människorna för vad han gjorde. Det budskapet som Jeremia hade fått att förkunna var ett budskap som ingen ville höra.
- Hur upplever du dagens situation? Finns det också idag budskap som ingen vill höra? Ge exempel.

 

Inga kommentarer: