11 aug. 2021

UTMANINGEN 11 aug - Jer 24

DE TVÅ FIKONKORGARNA

Bibelläsning: Jeremia 24

Läs bibeltexten här

"I den ena korgen fanns mycket goda fikon, sådana fikon som mognat först. I den andra korgen fanns mycket dåliga fikon, så dåliga att man inte kunde äta dem."  (Jer 24:2 FB)

Herren visar Jeremia två fikonkorgar:
-Den ena representerar dem som tidigt fördes bort i fångenskap till Babylon, men som fortsatte att vara Herren lydiga. De kommer att få komma tillbaka i jubel och bli välsignade av Herren.
-Den andra korgen representerar dem som kompromissade med ockupationsmakten och stannade kvar i Jerusalem.

Den första korgen kan liknas vid församlingen som håller fast vid Guds ord och underordnar sig det. De kommer kanske att få lida för sin trofasthet, men Herren kommer att upprätta den församlingen och låta den komma tillbaka in i Guds välsignelser.

Den andra korgen kan liknas vid församlingen som kompromissar om Guds ord och ändrar sin lära för att anpassa sig till det som är politiskt korrekt. Den liknas vid korgen med ruttna fikon. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: "Jag skall ge dem ett hjärta som känner mig, att jag är Herren. Ty de skall vara mitt folk och jag skall vara deras Gud. Ty de skall vända om till mig av hela sitt hjärta" (vers 7). 

_____________________
Innehåll kapitel 24:
Jeremias syn om de två korgarna då en del av folket förs bort till fångenskapen i Babel.


Kommentar:
Här får Jeremia en syn med två korgar med fikon som står framför Templet (vers 1). I den ena korgen fanns det goda mogna fikon och i den andra dåliga oätliga fikon.

De goda fikonen representerar de som fördes bort till Babel. De får löfte om framgång och att få återvända till Jerusalem (vers 4-7). De dåliga oätliga fikonen var de som stannade i Jerusalem. De kommer att möta svärd, svält och pest och utrotas ur landet (vers 8-10).

Här behöver vi historisk översikt. Deportationen till Babylon skedde i tre olika omgångar. Nebukadnessar var kung i Babylon under alla tre deportationerna.

1/ Den första deportationen ägde rum 605 f.Kr. då Jojakim var kung i Juda. Det var då en elit av de unga männen i Juda som fördes bort. En av dem var Daniel som efterhand blev en ledande statsman i Babylonien (Läs Daniels bok 1:1-6).

2/ Den andra deportationen är den som i detta kapitel beskrivs som korgen med de goda fikonen. Den inträffade 597 f.Kr. då Jojakims son Jekonja var kung i Juda. För dem utlovades välsignelse och löfte om att få återvända till Jerusalem.

3/ Den tredje deportationen hände 586 f.Kr. då Sidkia var kung i Jerusalem. Sidkia gjorde uppror mot Nebukadnessar och fördes förödmjukad bort till fångenskapen i Babylonien tillsammans med en stor del av befolkningen i Jerusalem.

Till eftertanke:
Orden till dem som blev bortförda 597 f.Kr. (korgen med de goda fikonen) var:

"Jag skall ge dem ett hjärta som känner mig, att jag är Herren. Ty de skall vara mitt folk och jag skall vara deras Gud. Ty de skall vända om till mig av hela sitt hjärta" (vers 7).
- Det är ord som även vi får ta till oss i bön och eftertanke.


Inga kommentarer: