23 aug. 2021

UTMANINGEN 23 aug - Jer 36

 

OMVÄNDELSE OCH FÖRLÅTELSE

Bibelläsning: Jeremia 36

Läs bibeltexten här

Kanske skall Juda hus vända om var och en från sin onda väg…..Då skall jag förlåta dem deras missgärning och deras synd”  (Jer 36:3 FB)

Gud ville förlåta sitt folk. Därför sände han upprepade gånger profeter som varnade för hur det skulle gå om folket inte vände sig till Herren.

Men i profetiorna om kommande olyckor talar profetorden också upprepade gånger om att det finns en väg ur de dystra framtidsutsikterna. Att omvända sig. Att vända sig bort från den onda vägen (vers 3).

Gud uppmanar profeten att skriva ned budskapet och läsa upp det: ”Kanske skall de bönfalla Herren och vända om var och en från sin onda väg… ” (vers 7).

Vad vill Herren säga till vår generation? Vem ska skriva upp det och tala om Guds budskap till vår samtid?


- Mannakorn att tugga på under dagen: Vad säger Herren till sitt folk idag?
_____________________
Innehåll kapitel 36:
Jeremias profetior upptecknas (vers 1-10)
Kung Jojakim bränner upp bokrullen (vers 11-26)
Den nya profetrullen (vers 27-32)

Kommentar:
Jojakims fjärde regeringsår (vers 1) var 605 f.Kr. Det var det året Nebukadnessar första gången tog rikedomar med sig från Jerusalem. Han tog också med sig speciellt utvalda lovande unga män till Babylon (Se Dan 1:1-4).

Det verkar som om Gud aldrig ger upp. Ännu en gång vill han ge folket i Jerusalem en chans att omvända sig (vers 3). Kanske kommer de att förstå den här gången.

Skrivaren Baruk fick i uppdrag att skriva ned Jeremias samlade budskap allteftersom Jeremia dikterade (vers 4). Därefter fick Baruk gå till Templet och läsa upp bokrullen, eftersom Jeremia hade belagts med förbud att komma till Templet och förkunna. Någon som hörde Jeremia ord läsas upp ville att detta skulle läsas upp för kungen (vers 16). Men innan de gjorde det uppmanade de Jeremia och Baruk att gå och gömma sig (vers 19).

Varningen var befogad. Kung Jojakim tyckte inte alls om vad som blev uppläst. han eldade upp bokrullen och gav order att Jeremia och Baruk skulle gripas (vers 26). Kungens män hittade inte Jeremia och Baruk, men de satte igång att skriva om bokrullen så långt. Och du som följt med i läsningen av Jeremia så långt, vet att det var mycket att skriva.

Efter Jojakim blev hans son Jojakin kung efter honom, men han var bara kung i tre månader innan han blev bortförd i fångenskap till Babylon. Han efterföljdes av kung Sidkia som är den som regerade i Jerusalem ända till Jerusalem och Templet blev förstört och den stora deportationen till Babylon. 

Till eftertanke:
Gud verkar outtröttlig i sina försök att få folket att omvända sig. Men Jesus säger att en dag kommer det att bli försent att omvända sig. Han berättar det till exempel i liknelsen om de tio jungfrurna (Matt 25). Det hjälpte inte hur mycket de kvarlämnade jungfrurna än bultade på dörren. Den var stängd. Det var försent.
- Vad skulle du göra om du visste att Jesus skulle komma tillbaka inom en månad?



Inga kommentarer: