1 aug. 2021

UTMANINGEN 1 aug - Jer 14

 

DEN STORA TORKAN

Bibelläsning: Jeremia 14
Läs bibeltexten här

"...när de kommer till dammarna finner de inget vatten utan måste vända tillbaka med tomma kärl." (Jer 14:3 FB)

Jeremia talar om den stora torkan. Vi kan också stundtals uppleva torka i vår andliga utveckling. Vi kan uppleva andlig torka i våra kårer och församlingar. Vi går till mötena och får kanske vända tillbaka med tomma kärl.


Vi får då göra som Jeremia. Falla ned inför Herren och erkänna vår synd och våra tillkortakommanden (vers 20). Vi får sätta vår lit till att det endast är Herren, och ingen annan, som kan ge oss vatten.


Lever du i torkan just nu? Håll ut! Vattnet kommer! "Den som tror på mig, ur hans innersta skall strömmar av levande vatten flyta fram, som Skriften säger. Detta sade han om Anden, som de skulle få som trodde på honom" (Joh 7:38-39) 

 Mannakorn att tugga på under dagen: "Den som tror på mig, ur hans innersta skall strömmar av levande vatten flyta fram, som Skriften säger". (Jesus)

______________________
Innehåll:

Den stora torkan (vers 1-18)
- Profeterna profeterar lögn (v.14)
- Gud gråter (v.17)
Jeremias förbön (vers 19-22)

Kommentar:
Den stora torkan var ett straff för folkets olydnad mot Gud. Och då orsaken var olydnad hjälper det inte med böner eller offer (vers 12-13). Det enda som då kan hjälpa är att folket omvänder sig och lever i lydnad för Gud och hans ord.

Redan kung Saul fick uppleva denna sanning då han undanhöll sanningen och i stället offrade till Gud. Då detta hade skett möter Samuel Saul med orden "Lydnad är bättre än offer" (1 Sam 15:22). Detta ledde till att Saul inte längre kunde vara kung (1 Kung 15:26).

En av orsakerna till folkets synd var att de lyssnade på profeterna som förkunnade det folket ville höra och inte det som Herren ville säga (vers 13-14).

Två gånger i kapitlet går Jeremia i förbön för folket (vers 7-9 och 13), Men Gud är inte beredd att ännu en gång rädda folket om de inte vill omvända sig till honom.

Gud lider över tillståndet hos sitt folk "Tårar strömmar från mina ögon natt och dag" (vers 17).

Till eftertanke:
- Är det på samma sätt med oss idag att vi gärna lyssnar på profeterna som profeterar det vi vill höra hellre än att höra sanningen?
Idag dominerar en förkunnelse som stryker medhårs och säger "Du är bra som du är". Men om vi verkligen vore bra som vi är så hade inte Jesus behövt dö på korset. Han gav sitt liv på korset för att ta vår synd och skuld på sig för att vi inte är bra som vi är.
- Vad tänker du om det?

Inga kommentarer: