5 aug. 2021

UTMANINGEN 5 aug - Jer 18

 

EN NY CHANS

Bibelläsning: Jeremia 18

Läs bibeltexten här

"Stå upp och gå ner till krukmakarens hus. Där skall jag låta dig höra mina ord. Då gick jag ner till krukmakarens hus och såg att han arbetade på drejskivan. Och kärlet som han höll på att göra av leran misslyckades i hans hand. Då började han om och gjorde av leran ett annat kärl så som han ville ha det." (Jer 18:2-4 FB)

Ibland blir det bara fel. Vi misslyckas. Det blir inte som vi tänkt. Vi vill vara sådana som Gud vill ha oss, men vi misslyckas.


Bibelversen ovan berättar att krukmakaren inte ger upp. Han gör om det som blev fel tills han får det som "han ville ha det."


I versen efter säger Herren att krukmakaren kan göra om det som blev fel. Om krukmakaren kan forma om leran skulle då inte Herren kunna forma om människor?


Men förutsättningen är naturligtvis att leran är formbar. Det finns många som stelnat i sin form och som inte kan eller vill formas om. Men om vi är formbara är Guds besked till oss: Ge inte upp. Låt oss börja om igen.

- Mannakorn att tugga på under dagen: En ny chans!

_______________________
Innehåll:
I krukmakarens hus (vers 1-12)
Folkets avfall och onda planer mot Jeremia (vers 13-18)
Vädjan om Guds hjälp mot dem som tänker ut onda planer för Jeremia (vers 19-23)

Kommentar:
Vers 1-12
Herren uppmanar Jeremia att gå till krukmakarens hus. Där ska Gud tala till honom (vers 2). Där talar Herren i den välkända bilden om hur krukmakaren formar lera till ett kärl. Ibland blir kärlet inte som Herren vill och då börjar han om med sin lerklump till dess kärlet blir som han vill (vers 3-4).
   Vanligtvis talar vi om den bilden på det personliga planet om hur Gud fortsätter att forma oss utan att ge upp. Och så får vi naturligtvis tolka den. Men i detta sammanhang handlar bilden inte bara om oss som individer utan framför allt om nationen Israel.

Vers 13-18
Här talar Herren om hur ologiskt folket beter sig. Varje gång som folket har vänt sig till avgudarna har det lett till att folket blir undertryckt och hotat. Varje gång har Herren kommit till sitt folk och räddat dem. Och ändå har man nu kommit till samma situation igen. Guds folk av glömt honom och tänder eld åt de avgudar som tidigare fått dem på fall (vers 15).
   I denna situation talar Jeremia gång på gång ord från Herren för att väcka folket och vända sig till Herren. Detta leder till att folket lägger planer för att döda Jeremia eftersom Jeremias profeterande undergräver prästernas undervisning (vers 18).

Vers 19-23
Kapitlet slutar med Jeremias bön om att Gud ska gripa in och rädda Jeremia och straffa folket.

Till eftertanke:
- Hur är det med mitt liv? Är jag villig att låta Gud fortsätta att forma mig efter sin vilja, eller har jag stelnat i min form?
- Hur är det med vårt land? Har vi som nation glömt Gud och hänger oss till avgudarna?


Inga kommentarer: