8 aug. 2021

UTMANINGEN 8 aug - Jer 21

 

VÄGEN TILL LIVET OCH VÄGEN TILL DÖDEN

Bibelläsning: Jeremia 21

Läs bibeltexten här

"Till detta folk skall du säga: Så säger HERREN: Se, jag förelägger er vägen till livet och vägen till döden."  (Jer 21:8 FB)

Israels folk har kommit i svår situation. De är omringade av fienden och kungen sänder bud för att fråga Jeremia till råds. Fienden är Guds straff för att Israel vänt sig bort från Herren.

Svaret från Gud ges i samma ord som användes i Moseböckerna där folket uppmanades välja mellan vägen till livet och vägen till döden, att följa Guds bud eller att bryta mot dem (5 Mos 11:26).

Men även om Israels folk ges en besk medicin att svälja, visar Gud dem en väg som räddar dem från döden och för dem till livet.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Det finns två vägar. En som leder till livet och en som leder till fördärvet (Jesus i Matt 7:13-14)

___________________

Innehåll kapitel 21:
Herrens ord till kung Sidkia

Kommentar:
Jerusalem är omringat av Babels kung Nebukadnessar. Kung Sidkia i Jerusalem sänder då Pashur, som tidigare hade satt Jeremia i stocken, för att fråga Jerusalem om råd (vers 1-2).

Nebukadnessar regerade i Babel 605-562 f.Kr. Israel var en lydstat åt Babel och orsaken till belägringen var att Sidkia hade gjort uppror mot Nebukadnessar (2 Kung 25). 588 f.Kr började belägringen av Jerusalem. Sidkia insåg att han var underlägsen Nebukadnessar men han närde en förhoppning att Gud skulle rädda dem från de angripande styrkorna precis som han hade gjort under Hiskias tid (ca 700 år f.Kr.) då assyrierna belägrade Jerusalem. Assyriernas här drabbades av plötsligt massdöd, avbröt belägringen och återvände hem.

Men nu var Jeremias svar till Sidkia entydigt. Jerusalem skulle falla (vers 10). Sidkias synd var i första hand inte att han hade gjort uppror mot Nebukadnessar, utan att han gjort uppror mot Gud.

Till eftertanke:
Uppror mot Gud får alltid stora konsekvenser antingen det gäller ett land eller enskilda individer.
- Inom vilka områden upplever du att vi som enskilda individer har en benägenhet att göra uppror mot Gud?

Inga kommentarer: