8 aug. 2021

Tidig söndagsmorgon i Västerås den 8 augusti

 


Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Ibland blir det inte som man tänkt sig.
En god vän i en närbelägen stad tänkte fräscha upp lite i familjens badrum. Badrumsskåpet var gammalt och delvis trasigt. Så en dag kommer vännen hem med ett nytt badrumsskåp. Han hade nog bekymrat sig en del för hur han skulle sätta upp det nya badrumsskåpet. Väggen bestod av kakelplattor och vännen hade hört talas om hur lätt det kan vara att spräcka en kakelplatta då man borrar nya hål i den. Då han hade tagit ned det gamla badrumsskåpet såg han till sin stora glädje att de gamla hålen och skruvarna skulle passa precis i hålen i den nya badrumsskåpet.

Min vän ställde sig på en stol och skruvade ned det gamla skåpet och skruvade händigt upp det nya. Allt gick perfekt. Nöjd gick han ned från stolen där han hade stått och utfört sitt arbete för att beskåda resultatet av sitt arbete. Men då han ställde sig framför spegeln upptäckte han ett problem. Badrumsskåpet satt så högt att han bara kunde se sitt hårfäste i spegeln. Och han är längst i familjen (se bild 1). Frun kunde nog inte ens få med sitt hårfäste i spegelbilden och de två barnen hade inte chans att se hur fina de var då de borstade tänderna. Man kunde naturligtvis tänka sig att man lät stolen stå kvar och den som ville se sin spegelbild fick klättra upp på den. Men då blev det naturligtvis svårt att nå ned till tvättfatet som eventuellt skulle kunna användas som en bidé. Ibland blir det inte som man tänkt sig.

Jag förmodar att min vän konfererade med sin fru hur de skulle lösa problemet. Lite senare på eftermiddagen ringer min gode vän till mig och frågar om inte Rut och jag hade lust att komma över och äta middag på kvällen. Då jag svarade att det kunde vi nog tänka oss frågade vännen också om jag kunde ta med min verktygslåda. Han visste att jag hade en bra borrmaskin. Den hade jag nämligen fått av en god vän i en närbelägen stad.

Middagen smakade bra och nya borrhåll kunde borras utan spräckta kakelplattor och alla kunde gå och lägga sig nöjda med dagens eskapader. 

Men livet handlar inte bara om att hänga upp badrumsskåp. Då Rut och jag dagen efter var ute på vår dagliga promenad  i Irsta, la jag märke till fälten runt omkring oss som såg ut att vara mogna för skörd (bild 2). 


Då kom jag osökt att tänka på tillfället då Jesus var ute och gick förbi ett sädesfält (Joh 4:35). Lärjungarna tänkte att man kunde vänta med skörden, men Jesus sa: "Lyft blicken och se hur fälten har vitnat till skörd". Lärjungarna kunde se de mogna fälten men de var inte det minsta fokuserade på att skörda. Bara några verser senare kan vi läsa att många samarier blev frälsta (vers 39).

Jesus vill att alla människor ska bli frälsta och komma till insikt om sanningen (1 Tim 2:4). Du kanske inte är så fokuserad på skörden just nu. Men tänk om Jesus ropar till dig idag: "LYFT BLICKEN! Fälten har redan mognad till skörd". Det gäller att leva uppmärksamt och lyssna på Gud så vi inte bara går förbi den mogna skörden i helt andra tankar.

Idag har Frälsningsarmén i Västerås friluftsgudstjänst på Djäkneberget 15:00. I händelse av regn blir mötet i kårlokalen. Blir det någon skörd idag? 

Ha en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: