9 aug. 2021

UTMANINGEN 9 aug - Jer 22

 

ATT KÄNNA GUD

Bibelläsning: Jeremia 22
Läs bibeltexten här

"Han skaffade rätt åt den bedrövade och den fattige, och då gick allt väl. Är inte detta att känna mig? säger HERREN."  (Jer 22:16 FB)

Vad finns i Guds hjärta? Vill du lära känna Honom?

Gud är den som har omsorg om den som lider. Gud lider då Han ser någon lida. Främlingen, den faderlöse och änkan (vers 3) nämns många gånger som exempel på dem som Herren värnar om och som han förväntar sig att vi ska värna om.

Men folket ville inte lyssna på Guds röst (vers 21). De vände sig till andra gudar (vers 9).


Vill du lära känna Gud? Vill du veta vad som finns i Hans hjärta?

Då vi lever nära Gud kommer vi att känna Hans nöd för de lidande. Hans nöd kommer att bli vår nöd då vi lyssnar till Hans röst.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Vill jag lära känna Gud? Vill jag veta vad som finns i Hans hjärta?
_____________________
Innehåll kapitel 22:

Jeremias budskap till kungarna i Juda rike (vers 1-9)
Guds dom över Shallum (vers 10-12)
Guds dom över Jojakim (vers 13-19)
Jerusalems öde (vers 20-23)
Guds dom över Konja (vers 24-30)

Kommentar:
Jeremias samlade profetior återges inte alltid i kronologisk ordning. Händelserna i kapitel 22 inträffade innan de i kapitel 21. I kapitel 21 är det för sent  för Jerusalem att ångra sig (21:8-10), men i kapitel 22:4 ser det ut som att det fortfarande finns tid att ångra sig. Kungarna som nämns i kapitel 22 regerade före Sidkia som är kung i kapitel 21.

Vers 1-9
Här återkommer de två alternativen. Om ni handlar rätt och rättfärdigt ska det gå väl för Juda och Jerusalem (vers 3-4). Men om ni inte lyssnar till Herrens ord ska Jerusalem läggas i ruiner (vers 5) och folk som ser ruinerna i Jerusalem ska fråga varför hände detta (vers 8), och svaret kommer att bli "Därför att de övergav förbundet med Herren sin Gud och tillbad andra gudar" (vers 9).

Vers 10-12
Shallum var son till den gudfruktige Josia som dog i slaget mot Egyptierna  vid Megiddo 609 f.Kr. (2 Kung 23:29f). Efter Josias död blev Shallum kung endast i tre månader innan han fördes bort i fångenskap till Egypten.

Vers 13-19
Jojakim var även han son till Josia och var kung i Juda 609-598 f.Kr. Till skillnad från sin gudfruktige far byggde Jojakim sitt rike med orättfärdighet, våld och förtryck (vers 17). Jojakim mötte en våldsam död och hans döda kropp kastades långt utanför Jerusalems portar (vers 19 och Jer 36:30).

Vers 20-27
Domen över Jerusalem berodde på att folket inte ville lyssna då Herren talade till dem (vers 21). Alla hennes älskare (=Egypten och andra nationer som Juda väntade att få hjälp av mot babylonierna) var krossade (vers 20).

Vers 24-30
Konja, som också kallas Jojakin, var son till Jojakim. Han var kung i tre månader innan han blev tillfångatagen av Nebukadnessar och bortförd till Babel som fånge. Efter 37 år i fångenskap blev han fri, fick underhåll och fick äta vid kungens bord så länge han levde (2 kung 25:27-30).

Till eftertanke:
Ett återkommande tema i Jeremias profeterande var att folket inte ville lyssna till Herren.
- Vad gör du för att lyssna till Herren?
Jesus säger att hans får följer honom, därför att de känner igen hans röst (Joh 10:4)
- Hur känner du igen hans röst?






Inga kommentarer: