16 aug. 2021

UTMANINGEN 16 aug - Jer 29

 

"SÖK DEN STADS BÄSTA..."

Bibelläsning: Jeremia 29
Läs bibeltexten här

Och sök den stads bästa dit jag för ert i fångenskap och be för den till Herren. När det går väl för den, går det också väl för er”  (Jer 29:7 FB)

Jeremia skriver till de som lever i fångenskap i Babylonien. Det fanns många falska profetior och förhoppningar i omlopp att folket snart ska få återvända till Jerusalem. Men Jeremia påminner om att de får återvända först efter sjuttio år (vers 10). Jeremia skriver också att folket ska vara en välsignelse för människorna i den stad de bor. De ska söka stadens bästa och be för staden så att det går den väl (vers 7).

Det gäller även oss idag. Kristna människor ska vara en välsignelse för den stad de lever i. Vi ska be för vår stad och söka stadens bästa.

Men Jeremia förmedlar också hopp för framtiden. Folket ska få komma tillbaka (vers 14). Herren lovar att de som söker Honom av hela sitt hjärta ska finna honom (vers 13). Guds tankar för framtiden är fridens tankar. Herren vill ge en framtid och ett hopp att se fram emot (vers 11).

Det gäller även idag

- Mannakorn att tugga på under dagen: Kallad att vara en välsignelse för platsen där jag bor.

__________________
Innehåll Kapitel 29:
Jeremias brev till de fångna judarna i Babel (vers 1-23)
Guds dom över den falske profeten Semaja (vers 24-32)

Kommentar:
Jeremia skriver brev till dem som är fångna i Babel. Brevet återges i verserna 4-23. Brevet innehåller:
- varning för falska profeter (vers 8-9).
- löfte om att fångenskapen ska ta slut om sjuttio år (vers 10)
- fantastiska löften om framtid och hopp (vers 11) och att Herren ska höra dem "om de söker mig av hela ert hjärta" (vers 12-13).
- ytterligare varningar för de falska profeterna och det straff de ska få (vers 15-23).

Vers 24-32 Domsord över profeten Shemaja som är en självutnämnd profet (vers 26) som har fått folket att lita på en lögn (vers 31).

Kapitlet har flera uppfyllelsenivåer. Huvudsakligen handlar det om återvändandet från fångenskapen i Babylon (500-talet f.Kr.). Men det finns även en glimt som skulle komma att uppfyllas många år senare. Judarnas återkomst till Israel efter förskingringen ut över hela jorden 1900-talet e.Kr. (vers 14).

Till eftertanke:
Läs ännu en gång verserna 11-13. Tänk igenom innebörden av dessa verser för dig och ditt liv idag.

Inga kommentarer: