2 aug. 2021

UTMANINGEN 2 aug - Jer 15

 

"OM DU VÄNDER OM..."

Bibelläsning: Jeremia 15
Läs bibeltexten här

"Därför säger HERREN så: Om du vänder om, skall jag låta dig komma tillbaka och du skall få tjäna mig. Om du skiljer det äkta från det oäkta skall du få vara som min mun" (Jer 15:19 FB).

I detta kapitel går Herren verkligen tillrätta med sitt folk. Men det finns en väg tillbaka. Och Herren säger "Om du vänder om.."


Herren längtar att få se ett folk "kommer tillbaka". Det folket ska få tjäna honom.

Herren längtar att få se ett folk som inte låter sig bedra av hur saker ser ut att vara utan kan skilja det äkta från det oäkta. Det folket ska få vara som Guds mun in i den tid vi lever i.


Herren längtar att få se dig "komma tillbaka" - Han vill använda dig som sin mun... 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Lär mig att skilja det äkta från det oäkta.
____________________
Innehåll:
Herren går tillrätta med sitt folk (vers 1-9)
Profetkallets vånda (vers 10-21)

Kommentar:
Vers 1-9
Mose och Samuel nämns som stora förebedjare för folket (vers 1). De hade ropat till Herren och han svarade dem (Ps 99:6). Nu är det Jeremia som ber för folket, men den här gången har folkets synd gått för långt. De vägrar att omvända sig och lyssna på Herren och straffet för deras olydnad kommer att verkställas.

Vers 10-21
Mose klagar över sin lott att vara profet. Hans profeterande skapar osämja bland folket och alla förbannar honom (vers 10). Herren svarar och lovar att styrka Jeremia och låta det gå väl för honom (vers 11).

Men Jeremia är inte nöjd med svaret och ber Herren om hjälp. Han hånas ständigt för Herrens skull (vers 15). Jeremia påminner Herren om hur han åt Guds ord och hur orden blev hans fröjd och glädje (vers 16). Att äta Guds ord är ett återkommande uttryck i Bibeln för att ta till sig Guds ord utan att avvisa det och att bli ett med Ordet (Hes 2:8, 3:3, Upp 10:9). I Psalm 1 beskrivs den salige mannen som en som "har sin glädje i Herrens undervisning och begrundar hans ord dag och natt" (Psalm 1:2). Jesus beskriver också vad den innebär att vara Jesu lärjunge med orden "Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni ska förstå sanningen, och sanningen ska göra er fria" (Joh 8:31-21).

I sin förtvivlan över tillståndet går Jeremia så långt att han till och med ifrågasätter att man kan lita på Gud (vers 18). Gud svarar Jeremia att han måste komma tillbaka till Gud och lita på honom. Då ska Jeremia få fortsätta att vara ett språkrör för Gud (vers 19). Då ska Herren rädda honom och befria honom från hans fiender (vers 20-21).

Till eftertanke:
Jeremia skapade osämja bland folket. Han blev inte populär. Då alla de andra profeterna sa "Allt är väl" förkunnade Jeremia sanningen.
- Är jag villig att berätta sanningen för ett folk som inte vill höra sanningen?
- Vad innebär det för mig att "förbli i Guds ord?"


Inga kommentarer: