4 aug. 2021

UTMANINGEN 4 aug - Jer 17

 

EN VÄLSIGNAD MAN

Bibelläsning: Jeremia 17
Läs bibeltexten här

"Men välsignad är den man som förtröstar på HERREN, den som har HERREN till sin förtröstan. Han är som ett träd planterat vid vatten och som sträcker ut sina rötter till bäcken. Det fruktar inte om hetta kommer, dess löv är alltid gröna. Det blir inte förskräckt om ett torrt år kommer, och det upphör aldrig att bära frukt."  (Jer 17:7-8 FB)

Jeremia beskriver en person som förtröstar på Gud. Den personen liknas vid ett träd som är planterat vid bäcken.

Trädet...
-sträcker ut sina rötter till bäcken
-fruktar inte för hetta
-blir inte förskräckt för ett torrt år
-har alltid gröna löv
-upphör aldrig att bära frukt

Den personen vill jag vara!

Hemligheten är att ha sina rötter vid källan Jesus. Hans närvaro och min förtröstan på Honom kan bära över långa perioder av torka i den andliga miljön. Därför kan den personen bara fortsätta att bära frukt i alla omständigheter.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Ett träd (en människa) planterat vid vatten kan bära frukt även under torra perioder. 

__________________
Innehåll:
Juda synd (vers 1-4)
Förbannelse och välsignelse (vers 5-13)
Jeremias bön om frälsning (vers 14-18)
Sabbatsbudet (vers 19-27)

Kommentar:
Vers 1-4
Judas grundläggande synd var att de tillbad avgudarna i stället för Gud. Ashera, som nämns i vers 1, var en babylonisk fruktbarhetsgudinna. Det var alltså folkets eget fel att de måste avstå från det arv Herren gett dem och föras bort till ett annat land (vers 4).

Vers 5-13
Att välja mellan välsignelse och förbannelse är ett återkommande tema genom hela Bibeln. Gud presenterar två vägar, men det är människan som väljer vilken väg hon ska gå. Lydnad leder till välsignelse och olydnad till förbannelse (5 Mos 28). Jesus återkommer också till detta tema då han talar om de två vägarna. Den ena vägen leder till fördärvet och den andra till livet (Matt 7:13-14).
   I detta kapitel möter vi också vad människan måste välja: 1/Förbannad är den som litar till människor och vänder sig bort från Herren (vers 5-6). 2/Välsignad är den människa som litar till Herren och har Herren till sin trygghet (vers 7-8).

Vers 14-18
Jeremia ber om helande och frälsning. Folket återkommer ständigt till Jeremia med frågan vad det blir av Herrens ord (vers 15). Jeremia har gång på gång profeterat om Jerusalems undergång, men ingenting ser att gå i uppfyllelse.

Vers 19-27
Herren ber Jeremia säga till folket att inte bära bördor genom Jerusalems portar. I detta sammanhang handlar det i första hand om handelsmännen som bar in sina varor till Jerusalem genom stadsportarna. Temat om att välja mellan välsignelse och förbannelse återkommer även här: "Om ni hör mig, säger Herren,så att ni inte bär in någon börda på sabbaten genom denna stads portar....." (vers 24f). "Om ni inte lyssnar till mitt bud att hålla sabbatsdagen helig och inte bära någon börda genom Jerusalems portar på sabbatsdagen..." (vers 27).

Till eftertanke:
- Vad är orsaken till att mannen är välsignad (vers 7-8)?
- Hur väl stämmer beskrivningen på den välsignade mannen in i mitt liv ?
- Vad kan jag göra för att bättre stämma in i den beskrivningen?

Inga kommentarer: