20 dec. 2021

Hur kan jag ta emot andedopet?


Vi får av och till frågor till rupeba i andliga frågor. Nyligen fick vi frågan från en ung man som skrev att han var frälst och döpt men ville veta hur man kan få uppleva andedopet.
 
I följebrevet till mitt svar skrev jag:
Nu har jag skrivit ned några tankar om hur man kan ta emot andedopet i sitt liv. Själva ordet andedop finns inte i Bibeln. Upplevelsen beskrivs på flera sätt (precis som frälsningen):

Då Jesus talar om den kommande pingstdagen använder han orden:
- "bli döpt i den Helige Ande" (Apg 1:5) (därifrån kommer ordet andedop
- "Men när den Helige Ande kommer över er ska ni få kraft" (Apg 1:8)
Då pingstdaden kom beskriver man samma händelse med orden
- "Alla uppfylldes av den Helige Ande" (Apg 2:4)
 
Här kommer mitt svar:

Hej och tack för din fråga. Jag ska försöka svara så tydligt jag kan och hoppas att du kan få hjälp av det.

Först tänkte jag beskriva skillnaden mellan att bli frälst och att bli döpt av den Helige Ande. Eller med andra ord: skillnaden mellan att bli född av Anden och döpt av Anden. Därefter hur man tar emot frälsningen och blir döpt med den Helige Ande

Vi brukar beskriva den skillnaden med att använda två berättelser från Bibeln.

1/  Jesus samtalar med en kvinna och säger: ”Men den som dricker av det vatten jag ger honom ska aldrig någonsin törsta. Det vatten jag ger blir en källa i honom med vatten som flödar fram till evigt liv." (Joh 4:14)
Detta kan vi se på som en bild av frälsningen. Frälsningen är att bli född av Anden. Den Helige Ande flyttar in i oss och vi blir ett tempel för den Helige Ande. Vi har en källa av Guds Ande inom oss. Alla kristna har den Helige Ande för frälsningen är just att vi blir födda på nytt genom Anden.

2/ Några kapitel längre fram står Jesus och ropar: "Om någon är törstig, kom till mig och drick! Den som tror på mig, som Skriften säger, ur hans innersta ska strömmar av levande vatten flyta fram." Detta sade han om Anden, som de skulle få som trodde på honom. Anden hade nämligen inte kommit än, eftersom Jesus ännu inte hade blivit förhärligad.” (Joh 7:37-39).

Här talar Jesus om vad som skulle hända på pingstdagen. Det kunde inte ske där och då för Jesus hade inte blivit förhärligad. Jesus blev förhärligad efter pingstdagen då han blev upphöjd till Guds högra sida. På pingstdagen frågade människor vad det är som händer och Petrus svarade: ”Han (Jesus) har blivit upphöjd till Guds högra sida och fått den utlovade helige Ande av Fadern, och han har utgjutit det som ni ser och hör.” (Apg 2:33).

Då vi blir frälsta flyttar den Helige Ande in i oss och vi har inom oss en källa som ger liv. På pingstdagen frigörs den källa vi har inom oss och den Helige Andes kraft blir frigjord i våra liv.

Jesus beskriver inte att pingstupplevelsen är något som kommer från himlen utan det är något som finns i oss som blir frigjort, ”ur hans innersta” ska dessa strömmar av levande vatten komma.

Låt mig illustrera detta med en bild:


I 1 Tess 5:23 kan vi läsa: ”Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela så att ni är utan fläck när vår Herre Jesus Kristus kommer”.

Här beskrivs hela människan bestående av tre delar:
Kroppen: Den yttre människan där vi kommunicerar med omvärlden genom syn, hörsel, tal, känsel.
Själen: Vår personlighet, förstånd, känslor, vilja
Anden: Den plats som är förberedd för gemenskap med Gud. (Det kanske är därför alla människor i alla kulturer och tider har haft behov att skaffa sig en Gud. Vi är helt enkelt skapade till Gudsgemenskap).

Då vi blir frälsta och tar emot Jesus flyttar Jesus in i vår ande. Hos en del människor kanske man inte märker att den Helige Ande bor i dem. De lever sina liv som om Jesus inte hade flyttat in i dem. På pingstdagen blir kraften från den Helige Ande förlöst och plötsligt går lärjungarna ut på gatan och håller ett friluftsmöte. De talar också många främmande språk så att alla människor som var samlade på olika länder kunde höra evangeliet på sitt eget språk.

I reklamen brukar man ofta tala om FÖRE och EFTER. I Apostlagärningarna kapitel två kan vi läsa om lärjungarnas FÖRE och EFTER
FÖRE: lärjungarna hade stängt in sig och låst dörren av fruktan för folket.
EFTER: lärjungarna glömde bort att de var rädda och gick ut på gatan och gjorde sånt som de inte kunde göra.

Då Petrus fick frågan vad som hände svarade han genom att citera en profetia från Joel som uttalades flera hundra år tidigare med två löften som nu gick i uppfyllelse:
1/ Alla kan bli frälsta: ”Och det ska ske att var och en som åkallar Herrens namn ska bli frälst” (Apg 2:21).
2/ Gud utgjuter sin helige Ande över alla: ”Det ska ske i de sista dagarna att jag utgjuter av min Ande över alla människor”.

Nu börjar vi närma oss svaret på din fråga. Jag börjar med frågan om hur man blir frälst. Om man förstår det får man också svar på frågan hur man blir döpt med den Helige Ande.

Den mest använda förklaringen på hur man blir frälst får vi av Paulus i Romarbrevet:
För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst.  Med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst”.

Enligt de bibelorden krävs det två saker för att bli frälst:
Man måste tro att Jesus lever, det vill säga att han uppstod från de döda, och man måste bekänna Jesus som sin Herre. Det är något som vi måste tro och något vi måste bekänna.
Var och en som tror på detta och bekänner det med sin mun är frälst.

Men förutsättningen är naturligtvis att man önskar, längtar och törstar efter att bli frälst. Ingen blir naturligtvis frälst mot sin vilja.

Hur tar man då emot dopet med den Helige Ande? På samma sätt som man blir frälst. Först och främst måste man vilja och längta efter det. Då Jesus talade om pingstupplevelsen sa Jesus då han talade om den kommande pingstupplevelsen ”Om någon är törstig, kom till mig och drick.” (Joh 7:27). Sedan är det något du måste tro och något man måste bekänna.

Du måste tro på Guds löfte i Bibeln. Gud har utgjutit den Helige Ande över dig. Men det räcker inte att du tror att Gud har utgjutit den Helige Ande du måste också ta emot den.
Det enklaste sättet att bekräfta att du tar emot den är på samma sätt som du gör när du tar emot vilken gåva som helst. Säg tack!!

Då du har bett Jesus fylla dig med den Helige Ande får du bara bekräfta att du tror på hans löfte. Tacka Honom, prisa Honom, jubla ut din tacksamhet att Gud har uppfyllt sitt löfte till dig. Och då du är färdig med det, fortsätt tacka och prisa Gud för att han har fyllt dig med in Helige Ande, så kan du få se vad Gud kan göra med en sådan bekännelse!

Men vi kan uppleva dopet med den Helige Ande på olika sätt. I exemplen vi lan läsa i Apostlagärningarna kan vi se exempel att en del blir uppfyllda med Den Helige Ande samtidigt med frälsningen, men det kanske är vanligare att det sker vid ett annat tillfälle än frälsningen. Några talar i tungor då de blir fyllda med den Helige Ande, men inte alla.

Ja, det blev ett långt svar på en enkel fråga. Hoppas att du fick något ut av mitt svar. Jag är säker på att Gud kommer att besvara din längtan med den Helige Andes kraft.

Med önskan om Guds välsignelse och den Helige Andes kraft över ditt liv.

/Peter

Inga kommentarer: