13 dec. 2021

UTMANINGEN 13 dec - Mika 7

 

EN GUD SOM FÖRLÅTER

Bibelläsning: Mika 7
Läs bibeltexten här

"Vem är en Gud som du, som förlåter missgärning och inte tillräknar överträdelse...Han skall åter förbarma sig över oss och trampa på våra missgärningar. Du skall kasta alla deras synder i havets djup." (Mika 7:18-19 FB)

I Mikas sista kapitel påtalas igen folkets ogudaktighet. Brist på ärlighet (vers 2). Mutor och orätt vinning florerar (vers 3). Det finns ingen man kan lita på (vers 5).

Men ur denna ogudaktighet reser sig ett folk som frågar efter Herren och sätter sin tillit till Honom (vers 7). Och för dem som vänder om finns det upprättelse och befrielse (vers 7-8).

Då Gud förlåter kastar han våra synder "i havets djup" och därifrån går det inte att ta upp dem igen. Det är som om man råkar radera innehållet på hårddisken på sin PC. Det har försvunnit och går inte att återskapa. Så är det då Gud förlåter. 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: "Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet" (1 Joh 1:9)
_______________
Innehåll kapitel 7:
Israels förfall och synd (vers 1-6)
Israels återupprättelse (vers 7-13)
Bön och lovsång (vers 14-20)
 
Kommentar:
Kapitlet börjar i förtvivlan (vers 1-6) men slutar i hopp (vers 7-20).

Då Mika ser sig omkring i samhället ser han bara korrumption, oärlighet, förtryck. Det finns ingen som man kan lita på.

Men då Mika vänder sig till Gud växer hoppet (vers 7). Han ska hålla ut och vänta på att Herrens rättfärdighet ska bryta igenom. Han ska få sin synd förlåten och orättfärdigheten ska få sitt rättmätiga straff. Det ska bli som det var då folket drog ut från fångenskapen i Egypten (vers 15). Gud ska visa sina stora gärningar.

Till eftertanke:
I tider av mörker och motgång får vi göra som Mika. Vi får vända oss till Herren och förtrösta på att han ska öppna en väg som leder oss ut ur mörkret.


Inga kommentarer: