3 dec. 2021

UTMANINGEN 3 dec - Amos 8

 


 
EN HUNGER EFTER GUDS ORD

Bibelläsning: Amos 8

Läs bibeltexten här

"Se, dagar skall komma, säger Herren, HERREN, då jag skall sända hunger i landet, inte en hunger efter bröd, inte en törst efter vatten, utan efter att höra HERRENS ord." (Amos 8:11 FB)

Amos liknar Israel vid en korg full med mogen frukt. På samma sätt som frukten mognar har Israel mognat för dom (vers 2).

Men samtidigt kommer en profetia om att folket kommer att uppleva en outsläcklig törst och hunger efter Guds ord.

Har du upplevt denna hunger efter Guds ord i ditt liv? Det är bara den Helige Ande som kan skapa denna hunger, då han gör ordet levande för oss (2 Pet 1:21). Det är det levande ordet som föder oss på nytt (1 Pet 1:23).

Då denna hunger kommer till människorna i vår omgivning, är vi beredda att ge dem Guds levande ord? Eller har vår egen hunger efter Guds ord svalnat? 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Ge mig en större hunger efter Guds ord. 

___________________
Innehåll kapitel 8:
Israel har mognat för dom (vers 1-10)
En hunger efter Guds ord (vers 11-14)

Kommentar:
Amos liknar Israel med en korg med mogen frukt. Israels synd har mognat till dom. Köpmännen fuskar och ljuger (vers 8) och man förtrycker de svaga (vers 9).

Men mogen frukt blir snart övermogen och då är det för sent. Folket kommer att söka efter Guds ord och inte finna det (vers 11-12).

Avgudadyrkan florerar i hela Israel från Dan till Beer-Sheba (vers 14). Dan var den nordligaste orten i Israel och Beer-Sheba den sydligaste.

Till eftertanke:
Israel hade passerat en gräns. Nu var det för sent att vända sig till Gud. Den tanken återkommer många gånger i Nya Testamentet. En dag kommer det att bli för sent. Jesus talar om vikten om att vara vaken. En dag kommer det att vara för sent att omvända sig. Jesus berättar också liknelsen om tio brudtärnor. Fem fick följa med till bröllopet, men fem var upptagna med annat och då de kom fram till porten var den stängd.
- Tiden för Jesu återkomst närmar sig! Snart är det för sent!

Inga kommentarer: