31 dec. 2021

UTMANINGEN 31 dec - Malaki 4

 


DAGEN KOMMER!

Bibelläsning: Malaki 4
Läs bibeltexten här

"Men för er som fruktar mitt namn skall rättfärdighetens sol gå upp med läkedom under sina vingar. Då skall ni komma ut och hoppa likt kalvar som släpps ur sitt bås"  (Mal 4:2 FB)

Det allra sista kapitlet i Gamla Testamentet handlar, på samma sätt som slutet i Nya Testamentet, om att Jesus skall komma tillbaka och om domens dag.


Men innan Jesu återkomst kommer Herren att sända profeten Elia (Johannes) (vers 5).


På samma sätt som den övriga Skriften talar kapitlet om den dubbla utgången. Ingen blir "tvångsfrälst" mot sin vilja. Varje människa måste själv välja och våra val här i livet ger eko in i evigheten. 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: 
"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv" (Joh 3:16)

___________________

Innehåll kapitel 4:
Herrens domedag

Kommentar:
Efter Malakis död hördes sedan inga profetröster fram Jesu liv. Man brukar tala om "de fyrahundra tysta åren".

Kapitlet handlar huvudsakligen om den stundande domen. Då ska alla högmodiga och de som gör det onda gå under (vers 1) men över alla som vördar Herrens namn ska rättfärdighetens sol gå upp och det blir en glädjens dag (vers 2).

Men innan Herrens dag kommer ska Gud sända profeten Elia. Jesus utpekar sedan Johannes döparen som den Elia som skulle komma (Matt 17:10-13).

Till eftertanke:
Inför Jesu återkomst och den stundande domen skriver Petrus följande ord till eftertanke:

"Men Herrens dag kommer som en tjuv, och då ska himlarna försvinna med våldsamt dån och himlakropparna upplösas av hetta och jorden och dess verk inte mer finnas till.

När nu allt detta går mot sin upplösning, hur heligt och gudfruktigt bör ni då inte leva  medan ni ser fram emot Guds dag och påskyndar dess ankomst – den dag som får himlar att upplösas i eld och himlakroppar att smälta av hetta! 

Men efter hans löfte ser vi fram emot nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor
." (2 Pet 3:10-13)


Inga kommentarer: