22 dec. 2021

UTMANINGEN 22 dec - Sakarja 2 +3

 

VAR STILLA INFÖR HERREN - Sak 2

Bibelläsning: Sakarja 2
Sakarja 2

"Var stilla inför Herren, allt kött, ty han har trätt fram ur sin heliga boning." (Sak 2:13 FB)

Kapitlet framhåller Guds omsorg om sina barn: "Den som rör vid er, rör vid hans ögonsten" (vers 8)

Du är hans ögonsten som han alltid har framför sina ögon. Men Gud vill också att vi ska bli stilla inför honom i bön och tillbedjan och möta hans blick.

Det är från det mötet, där våra ögon vänder sig till Gud och där vi finner att han redan "har vänt sitt ansikte till oss", det är från det mötet som hela vårt kristna liv och vår tjänst utgår. 

==> Mannakorn att tugga på under dagen:  Var stilla inför Herren
________________

Innehåll kapitel 2:

Mannen med mätsnöret (vers 1-5)
Den nya tiden för Israel och hednafolken (vers 6-13)

Kommentar:
Vers 1-5
Sakarja talar antagligen om det nya Jerusalem i ändens tid då han beskriver ett Jerusalem som inte behöver en mur som beskydd för Herren själv ska vara en mur runt staden.

Vers 6-7
En mycket stor del av judarna återvände inte till Jerusalem efter att de fått den möjligheten. De var födda i Babel och hade etablerat sina liv där. Här kommer en varning om att Babel ska falla och att de bör återvända hem till Jerusalem.

Vers 9-13
Avsnittet talar om en ny tid för Israel och för folken. Gud kommer att att döma hednafolken som har plundrat Israel. Många hednafolk kommer i framtiden att ansluta sig till Herren. Denna profetia har verkligen gått i uppfyllelse. På 300-talet e.Kr. blev kristendomen statsreligion i Romarriket och sedan har kristendomen spridit sig ut över hela världen.

Till eftertanke:
"Den som rör vid er, rör vid hans ögonsten
" (vers 8)

 

EN NY KLÄDNAD - Sak 3

Bibelläsning: Sakarja 3 

"Och ängeln sade till dem som stod inför honom: "Tag av honom de orena kläderna." Sedan sade han till Josua: "Se, jag har tagit din missgärning från dig, och jag skall klä dig i högtidskläder."
  (Sak 3:4 FB)

Det är det Gud gör. Han finner oss i vår situation, lyfter oss upp och ger oss en ny klädnad.

Det är det som händer då den förlorade sonen kommer hem. Den bästa dräkten plockas fram och den hemvändande sonen får gå från svinstian till en upphöjd position (Luk 15:22).

Det är det som sker i vårt kristna liv. Vi får lägga av den gamla människan och ikläda oss Kristus (Ef 4:22-24)

Det är vårt framtidshopp att en gång få ta emot en vit klädnad (Upp 6:11).
"Jag gläder mig storligen i HERREN, min själ fröjdar sig i min Gud, ty han har klätt mig i frälsningens klädnad och svept in mig i rättfärdighetens mantel, lik en brudgum med högtidsbindeln på sitt huvud, lik en brud som pryder sig med sina smycken." (Jes 61:10 FB)

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Iklädd rättfärdighetens mantel
___________________
Innehåll kapitel 3:
Nya kläder (vers 1-7)
Löftet om telningen (vers 8-10)
 
Kommentar:
Vers 1-7
De nya kläderna representerar rättfärdiggörelsen. Vi får lägga ifrån oss det som varit och ikläda oss Herrens rättfärdighet. Bilden återkommer i Uppenbarelseboken. Under den stora Vedermödan finns det stor grupp människor i himmelen som prisar Gud och är iklädda vita kläder. Och då Johannes frågar vilka dessa är får han svaret "De har tvättat sina kläder och gjort dem vita i Lammets blod" (Upp 7:9-14).

Vers 8-9
Profetia om Jesu andra tillkommelse. Då Jesus, som ofta betecknas som telningen i Gamla Testamentet, kommer tillbaka ska han utplåna all missgärning. 

Till eftertanke:
"...han har klätt mig i frälsningens klädnad och svept in mig i rättfärdighetens mantel" (Jes 61)
- Vad får det för konsekvenser för hur jag lever mitt liv?


Inga kommentarer: