14 dec. 2021

UTMANINGEN 14 dec - Nahum 1 + 2

 NAHUMS BOK

Nahums bok innehåller domen över Nineve, Assyriens huvudstad. Assyrierna hade intagit Samarien och hela Nordriket 722 f.Kr. och sänt folket till fångenskap i Assyrien.
 
Sydriket Juda hade undkommit då Samaria föll, men Assyrien och kung Sanherib hade varit ett ständigt hot för Jerusalem. Jerusalem hade varit nära att falla efter en lång belägring av assyrierna, men hade då blivit räddade genom Herrens ingripande. 
 
Nu är det dags för domen över Nineve och Guds folks upprättelse.
 


ETT SÖNDERBRUTET OK - Nahum 1
 

Läs bibeltexten här

Bibelläsning: Nahum 1

"Nu skall jag bryta sönder hans ok över dig, dina band skall jag slita av"  (Nah 1:13 FB)

Vilket budskap till den som vacklar och nästan faller under bördan av sitt ok. Vilket budskap till den som känner sig bunden i en situation eller som känner sig bunden av synd.


Det finns befrielse! Herren vill bryta sönder ditt ok. Herren vill slita av banden som håller dig fången.
 

Om vi bara vågar tro det. Om vi bara vågar ta emot det. 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Jag får lämna ett sönderbrutet ok bakom mig. Jag är fri!

_________________
Innehåll kapitel 1:
Herrens vrede över Nineve (vers 1-11)
Guds nåd över Juda (vers 12-15)

Kommentar:
Nineve var på väg att förstöras under Jonas tid. Men folket i Nineve tog till sig Jonas förkunnelse och omvände sig till Herren och Nineve blev räddat.

Men omvändelsen varade tydligen inte så länge. Nineve hade återvänt till synden och vänt Gud ryggen och nu fanns det ingen återvändo (vers 2-6). Nineve skulle nu drabbas av total ödeläggelse genom en störtflod (vers 8). Då Nineve var belägrat av babylonierna skar babylonierna av kanalerna som förde vattenströmmarna från issmältningen bort från Nineve. Nineve sköljdes då helt och hållet bort.

Den som tänker ont om Herren (vers 11) är förmodligen Assyriens kung Sanherib som belägrade Jerusalem 701 f.Kr. Den belägringen måste avbrytas då en Herrens ängel drabbade Assyriens armé med pest i stor skala (Jes 37:36-37).

Samtidigt som Nahum uttalar domar mot Nineve talar han tröstens ord till Juda som under lång tid varit hotat av assyrierna (vers 12-15).

Till eftertanke:
"Nu skall jag bryta sönder hans ok över dig, dina band skall jag slita av" (vilket löfte till ett folk som ständigt lever i fruktan för fienden i nordost).
- Kan du uppleva det som om Guds folk har ett ok över sig som håller oss tillbaka?
- I så fall vad består det oket av?

 

BEVAKA DINA FÄSTEN - Nahum 2

Bibelläsning: Nahum 2   

Läs bibeltexten här

"Bevaka dina fästen! Spana utåt vägen, rusta dig, samla all din kraft" (Nah 2:1 FB)

Uppmaningen lyder "bevaka din fästen". Och i det följande kapitlet uppmanas vi att förstärka våra fästen (Nah 3:14). Detta för att hindra att plundrare ska komma och stjäla (vers 2).

Den kristna församlingens fästen har alltför ofta varit försvagade. Församlingen har inte vårdat sina fästen, man har inte förstärkt tältpluggarna. Församlingen har legat öppen för plundrare.

Församlingens värderingar och församlingens livsstil har legat öppen för invasion. De omkringliggande värderingarna har fått tränga in och bryta ned den tro och de etiska ställningstaganden som församlingen tidigare stått som garant för. Kvar står en förvirrad församling som inte vet på vilket ben de ska stå.

Församlingen måste på nytt ta till sig varningsropet från Nahum:
"En folkförskingrare drar upp emot dig. Bevaka dina fästen! Spana utåt vägen, rusta dig, samla all din kraft" (vers 1) 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Bevaka dina fästen

________________

Innehåll kapitel 2:
Nineves fall

Kommentar:
Herren ska återställa Jakobs storhet (Nordriket Israel) och Israels storhet (Sydriket Juda).

Även i detta kapitel profeterar Nahum om att Nineve ska ödeläggas genom vattenströmmarna från Tigris (vers 6-8). Nineve ödelades 612 f.Kr.

Till eftertanke:
Uppmaningen till Guds folk var att bevaka sina fästen (vers 1). I andakten kunde du läsa:
"Den kristna församlingens fästen har alltför ofta varit försvagade. Församlingen har inte vårdat sina fästen, man har inte förstärkt tältpluggarna. Församlingen har legat öppen för plundrare.

  Församlingens värderingar och församlingens livsstil har legat öppen för invasion. De omkringliggande värderingarna har fått tränga in och bryta ned den tro och de etiska ställningstaganden som församlingen tidigare stått som garant för. Kvar står en förvirrad församling som inte vet på vilket ben de ska stå."
- Hur tycker du att den beskrivningen stämmer överens med dagens församling?



Inga kommentarer: