19 dec. 2021

UTMANINGEN 19 dec - Sefanja 2 + 3


 INNAN DET ÄR FÖR SENT - Sef 2

Bibelläsning: Sefanja 2
Läs bibeltexten här

"Församla er, ja, kom samman, du folk utan blygsel, innan ännu beslutet genomförs - som agnar far den dagen fram - innan HERRENS vredesglöd kommer över er, ja, innan HERRENS vredes dag kommer över er.  Sök HERREN, alla ni ödmjuka i landet, ni som gör vad han befaller." (Sef 2:1-3 FB)

Sefanja kapitel två fortsätter att utmåla de svåra tider som kommer att komma över jorden som kan jämföras med Jesu beskrivning av de sista dagarna (Matt 24:6-12).


I Matteusevangeliet leder Jesu undervisning fram till uppmaningen att hålla ut till slutet (Matt 24:13) och till uppmaningen att vaka i berättelsen om de tio jungfrurna (Matt 25:13)


I Sefanja finns samma varningsord om att söka Herren (vers 3) innan det är försent (vers 2). Det finns även ett hopp om räddning på den yttersta dagen (vers 3).


Bibelns budskap är klart. Den här jorden ska inte bestå för evigt. Det finns ett slut på denna tidsålder. Sök Herren innan det är för sent! 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Sök Herren!
_________________
Innehåll kapitel 2:
Varning till Herrens folk (vers 1-3)
Straffdom över Israels grannfolk (vers 4-15)

Kommentar:
Vers 1-3
Uppmaning till omvändelse innan Herrens dag kommer. Sök Herren, sök rättfärdighet, sök ödmjukhet. Det finns en möjlighet att bli räddad på Herrens vredesdag.

Uppmaning gäller i första hand att bli räddad under Nebukadnessars invasion av Jerusalem. Men den pekar också fram mot Ändens tid och möjligheten att bli räddad undan den stora vedermödan. Vi uppmanas att ”vänta på hans Son från himlen, honom som Gud har uppväckt från de döda: Jesus, som räddar oss från den kommande vredesdomen.”  (1 Tess 1:10).

Vers 4-15
Straffdom över Israels grannar: Gaza (vers 4), Kanaan (vers 5-7), Moab och ammoniterna (vers 8-11), nubierna i Egypten (vers 12), Assyrien med huvudstaden Nineve (vers 13-15).

Till eftertanke:
Varningen till omvändelse klingar också in i vår tid. Jesus säger att en dag är det för sent. Då kommer dörren att vara stängd (Jesu liknelse om de tio jungfrurna i Matt 24:1-13).

 

EN HJÄLTE SOM KAN FRÄLSA - Sef 3

Bibelläsning: Sefanja 3
Läs bibeltexten här

"HERREN, din Gud, bor i dig, en hjälte som frälsar. Han gläder sig över dig med lust, han tiger stilla i sin kärlek, han fröjdas över dig med jubel" (Sef 3:17 FB)

Hur ser du på dig själv? Vad är det du ser då du ser dig själv i spegeln?

I denna vers får vi en inblick i vad Herren ser då han ser på dig. Han blir glad då han ser dig. Han ser på dig med kärlek. Han blir så glad då han ser dig att han brister ut i jubelrop.

Kan du ta till dig den bild Herren har av dig? Han skriver detta i sitt ord för att han vill förmedla sin bild av dig till dig. Ta emot den!

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Herren bor i mig - en hjälte som frälsar! 
_________________
Innehåll kapitel 3:
Jerusalems stora avfall (vers 1-8)
Frälsning för Israels kvarleva (vers 9-20)
 
Kommentar:
Vers 1-8
Dom över Jerusalems synder. Hon lyssnar inte, hon tar inte emot tillrättavisning, hon litar inte på Herren och hon närmar sig inte sin Gud (vers 2).

En av orsakerna till situationen i Jerusalem var ett ledarskap som tappat bort kompassen. Det gäller styresmännen, domarna, profeterna och prästerna (vers 3-4). Men Gud är rättfärdig. Han har bestämt sitt domslut (vers 8).

Vers 9-20
Men det kommer att finnas en räddad skara. En skara av människor som är ödmjuka och svaga (vers 12). Över dem har Herren tagit bort straffdomen (vers 15). Herren ska bo i dem och glädja sig över dem (vers 17).

Profetian om en räddad skara uppfylldes då Jerusalem förstördes av babylonierna. Men den pekar ännu starkare om den skara som ska räddas från den stora vedermödan i Ändens tid. Under vedermödan finns det en oräknelig skara i himlen från alla nationer och språk som prisar Gud (Upp 7:9-15). Då Johannes frågar vilka dessa är får han svaret "Det är dessa som kommer ur den stora nöden".

Till eftertanke:
 "När nu allt detta går mot sin upplösning, hur heligt och gudfruktigt bör ni då inte leva  medan ni ser fram emot Guds dag och påskyndar dess ankomst – den dag som får himlar att upplösas i eld och himlakroppar att smälta av hetta! Men efter hans löfte ser vi fram emot nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor." (2 Pet 3:11-13)


Inga kommentarer: