15 dec. 2021

UTMANINGEN 15 dec - Nahum 3

 

VAR FINNS HERDARNA?

Bibelläsning: Nahum 3

Läs bibeltexten här

"Dina herdar har slumrat in, du Assurs kung, dina förnäma män ligger i ro. Ditt folk är skingrat uppe på bergen, och ingen samlar ihop det." (Nah 3: 18 FB)

Vi behöver herdar i Guds församling. Omsorgsmänniskor. Människor som bryr sig om hur andra har det. Människor som tar tid att lyssna, förstå och hjälpa.


Det finns många skadade människor i församlingen. Några kom till församlingen skadade och behöver kärlek och omsorg. Några har kanske till och med blivit skadade i eller av församlingen.


I dagens kapitel har herdarna slumrat in. De tar inte sitt ansvar. Folket blir skingrat. Ingen frågar efter de som skingrats och ingen samlar ihop dem.


I Hesekiel finns motsvarande profetia mot herdarna som har slutat att ta sitt ansvar: "Ve er, ni Israels herdar, som bara tagit hand om er själva!...
...De svaga stärkte ni inte, de sjuka botade ni inte, de sårade förband ni inte, de som drivit vilse förde ni inte tillbaka, de förlorade sökte ni inte upp, utan med hårdhet och grymhet härskade ni över dem. 5 De skingrades, eftersom de inte hade någon herde." (Hes 34:2-5)

Herdar i detta sammanhang behöver inte vara den som är ledare för församlingen. Gud kallar många till att vara herdar, omsorgsmänniskor som kan älska och vårda dem som lider. Kanske Gud har kallat dig till den uppgiften? 


==> Mannakorn att tugga på under dagen: Väck upp herdarna!
__________________
Innehåll kapitel 3:
Nineves övermod och fall

Kommentar:
Nineve var en stad fylld av våld och dödande (vers 1-3) och liknas vid en vacker hora. Assyrien tillbad en krigsgudinna, Ishtar, som dyrkades med sexuella ritualer (vers 4).

Men Nineves sanna jag kommer att avslöjas och stå i sin nakenhet med skam (vers 5). Det ska komma dagar då Nineves krigare ska springa och gömma sig, de ska inte förmå att stå emot fienden och krigarna ska vara som kvinnor (vers 11-15).

Nineves synd har gått för långt och är obotlig. Nineve ska gå under och alla folk som har levt i fruktan för assyrierna ska klappa i händerna (vers 19).

Till eftertanke:
Nineves herdar hade somnat och vårdade inte sitt folk (vers 18).
Herdar i detta sammanhang behöver inte vara den som är ledare för församlingen. Gud kallar många till att vara herdar, omsorgsmänniskor, som kan älska och vårda dem som lider.
- Hur fylls den uppgiften i din församling?
- Kanske Gud har kallat dig till den uppgiften?

Inga kommentarer: