20 dec. 2021

UTMANINGEN 20 dec - Haggai 1 + 2

 HAGGAIS BOK

Haggai verkade i Jerusalem vid hemkomsten från fångenskapen från Babylon 538 f.Kr. De två kapitlen innehåller fyra tal till folket men framförallt till Ståthållaren Serubbabel och översteprästen Josua.

Motivationen att bygga Herrens Tempel hade sjunkit och folket började mer och mer lägga sin kraft på sina egna hus.

Det första templet var Salomos tempel som revs ned vid Jerusalems förstöring 586 f.Kr. Det tempel som nu skulle byggas kallas Serubbabels tempel efter den som då var ledare i Jerusalem. Serubabbbels Tempel utvidgades och utsmyckades under Jesu tid av Herodes och kallas också "det tredje templet"

"NI SÅR MYCKET MEN SKÖRDAR LITE" - Hag 1

Bibelläsning: Haggai 1
Läs bibeltexten här

"Ni sår mycket men skördar litet." (Hagg 1:6 FB) "Ni väntade er mycket, men se, det blev litet" (Hagg 1:9 FB)

Många kan känna igen sig i Haggais profetia till folket. Församlingen/kåren har arbetat och arbetat, men resultatet har blivit klent. Man hade trott och förväntat att människor skulle komma och bli frälsta, men skörden blev liten.

I Haggai avslöjas även orsaken till den dåliga skörden. Folket var mycket mer fokuserat på sitt eget än på Herrens verk. Även inom den kristna församlingen kan man bli mycket mer fokuserad på sin egen framgång än på Guds. Man kan strida för sina egna idéer i stället för att lyssna på Herren.

Vi måste komma tillbaka till bönen "låt din vilja ske" och inte bara min egen vilja. "Låt ditt rike komma" och inte mitt rike.

Men i Haggai vände folket om och lyssnade på Herren (vers 12). Herren svarade med uppmuntrande ord (vers 13) och folket fylldes av nytt mod och började arbeta på Herrens hus (vers 14). 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Jag vill vara med att bygga Guds rike på jorden och inte bara mitt.
___________________
Innehåll kapitel 1:
Befallning att bygga Guds hus (vers 1:11)
Folket lyder Herrens befallning (vers 12-14)

Kommentar:
Uttrycket "Lägg märke hur det går för er" återkommer två gånger i detta kapitel (vers 5+7).

Man hade väntat stora resultat men det blev ingenting av dessa drömmar (vers 9). Då avslöjar Haggai orsaken till den bristande framgången: Intresset för Guds hus hade mínskat och man la sin energi på att bygga sitt eget hus (vers 9-11).

Herren förmedlar till folket att Herren är med dem och Herren väckte en iver hos folket och de började på nytt bygga Herrens hus.

Till eftertanke:
"Lägg märke till hur det går för er" är en uppmaningen vi kanske skulle följa även i dagens församlingar. Framgångarna kanske uteblir och vi frågar varför. Då är det dags att vända sig till Herren med frågan "Varför" och Gud kommer att uppenbara svaret för oss om vi bara vågar lyssna.


 

"MIN ANDE ÄR MITT IBLAND ER" - Hag 2

Bibelläsning: Haggai 2
Läs bibeltexten här

"Men var nu frimodig, du Serubbabel, säger HERREN, var frimodig, du överstepräst Josua, Josadaks son, var frimodiga, alla ni människor i landet, säger HERREN. Arbeta, ty jag är med er, säger HERREN Sebaot. Detta löfte gav jag er när ni drog ut ur Egypten, och min Ande är mitt ibland er. Frukta inte!" (Hagg 2:5-6 FB)

Haggais sista kapitel kommer med uppmuntrande ord:
-var frimodig
-arbeta, ty jag är med er
-min Ande är mitt ibland er
-Frukta inte!

Vi möter också löften om framgång i framtiden:
"Den kommande härligheten hos detta hus skall bli större än den förra" (vers 10)

Ett budskap till alla som kämpar i motvind. Det kommer att komma bättre tider. Sätt din tillit till Herren och förvänta att Guds härlighet ska växa till.

"Lägg noga märke till det som sker från denna dag" (vers 19) 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: En ny början: "Lägg noga märke till det som sker från denna dag"

____________________

Innehåll kapitel 2:
Det nya templets härlighet (vers 1-10)
Ny välsignelse (vers 11-20)
Serubbabel- Herrens signetring (vers 21-24)
 
Kommentar:
Vers 2-9
Det nya Templet som de håller på att bygga ser inte imponerande ut i jämförelse med det gamla templet. Bland de hemvändande fanns det också de som kom ihåg det Salomos Tempel.

Haggai uppmanar till frimodighet. Gud har lovat att vara med och det kommer han också att vara (vers 5-6).

Vers 7-10
En förutsägelse om ändens tid. Det kommande templet i den sista tiden kommer att ha en mycket större härlighet genom en ständig närvaro av Herren själv (Läs Uppenbarelseboken kap. 21 om den nya himlen, den nya jorden och det nya Jerusalem)

Vers 11-20
Haggai profeterar om en ny välsignelse som kommer att vila över folket då de vänt tillbaka till Herren och byggandet av hans tempel. I det första kapitlet kom uppmaningen två gånger "Lägg märke hur det går för er"(vers 5+7) för att folket skulle förstå att det var dags att vända tillbaka till tempelbygget.

Nu kommer en ny uppmaning inför framtiden "Lägg märke till det som sker från idag och framåt" (vers 16+19). "Från denna dag ska jag välsigna" (vers 20).

Vers 21-24
Här återgår Haggai och profeterar om ändens tid. "Jag ska skaka himlen och jorden" (vers 32) är ett uttryck för ändens tid som återkommer i Bibeln (Heb 12:26-28).

Till eftertanke:
Då vi på nytt överlåter våra liv fullständigt åt Herren kan vi också ta till oss uppmaningen
"Lägg märke till det som sker från idag och framåt" (vers 16+19), och ta till oss löftet "Från denna dag ska jag välsigna" (vers 20).


Inga kommentarer: