16 dec. 2021

UTMANINGEN 16 dec - Habackuk 1

 Om Habackuks bok

Habackuks bok innehåller inga profetiska budskap till folket. Istället är det ett samtal mellan Habackuk och Gud (kap 1-2) och en lovsång till Gud (kap 3).
 
Nordrikets huvudstad Samaria hade intagits av Assyrien 722 f.Kr. Nu var det Babylonien som var stormakten och så småningom var det babylonierna som skulle hota Sydrikets huvudstad Jerusalem.
 
Habakuck verkade troligen efter att huvudstaden i Assyrien fallit (612 f.Kr.) och Jerusalems förstöring (586 f.Kr).
 

HUR LÄNGE? VARFÖR?

Bibelläsning: Habackuk

Läs bibeltexten här

"HERRE, hur länge skall jag ropa på hjälp, utan att du hör, ropa högt till dig över våld, utan att du räddar? Varför låter du mig se ondska, och hur kan du själv se på sådant elände?" (Hab 1:2-3 FB)

Profeterna i Gamla Testamentet frågar sig ofta:
-Hur länge ska vi vänta?
-Varför går det bra för de orättfärdiga, medan de rättfärdiga får lida?


Vi lever i en fallen värld. Det finns mycket ondska i världen. Det är till och med så att "hela världen är i den ondes våld" (1 Joh:5:19).


Men vi vet att det goda till slut ska segra då Jesus kommer tillbaka och återställer allt. Under tiden får vi vara ljuspunkter i allt det mörka. Vi får vara platser där bönen får sin uppfyllelse: "Låt ditt rike komma, låt din vilja ske".

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Låt ditt rike komma, låt din vilja ske i mitt liv.

________________

Innehåll kapitel 1:

Profetens klagan över folkets ondska (vers 1-4)
Herrens svar (vers 5-11)
Frågor om Guds rättfärdighet (vers 12-17)

Kommentar:
Vers 1-4
Habackuk ser alla ondska i landet och frågar Gud varför han inte gör något åt ondskan.

Vers 5-11
Herren svarar att han ska uppväcka kaldeerna att dra ut och utföra domen mot ogudaktigheten i Juda. Kaldeerna var det folkslag som krossade Nineve och Assyrien som stormakt 612 f.Kr. Babylonien är den stormakt som sedan dominerar och som skulle inta Jerusalem och föra bort folket till den babyloniska fångenskapen 586 f.Kr.

Vers 12-17
Habackuk  ifrågasätter att Gud ska utse ett folk att utföra domen mot Juda som till och med är ännu större syndare än Juda (vers 12-13).

Till eftertanke:
Habackuks ropar till Gud med frågorna "hur länge" och "varför". Hur du upplevt något liknande och ställt liknande frågor till Gud då du ser att ogudaktigheten breder ut sig? I vilka situationer?

Inga kommentarer: