9 dec. 2021

UTMANINGEN 9 dec - Mika 1 + 2

"HÖR ALLA FOLK, LYSSNA!" - Mika 1

Bibelläsning: Mika 1
Läs bibeltexten här

"Hör alla folk, lyssna du jord och allt som är därpå. Herren, HERREN skall vara ett vittne mot er, Herren från sitt heliga tempel." (Mika 1:2 FB)

Mika uttalar varningens ord till Jerusalem. Mika verkade i sydriket, Juda. Nordriket, Israel, hade fallit många år tidigare. Avgudadyrkan i nordriket anger Mika som orsak till dess fall. Nu har även avgudadyrkan och synden nått fram till Juda och Jerusalem (vers 9), och dess fall är nära.

Synd och bortvändhet från Gud har en tendens att sprida sig. Vi kan se det i många västeuropeiska länder. Tidigare var tron på Gud central för de flesta människor. En stor del av befolkningen har avfallit från tron och varningens ord från profeten Mika är lika relevanta i vår tid som på Mikas tid.

Men samtidigt kan vi se tecken i vårt land på ett andligt uppvaknande. Talet om Gud är inte längre bortträngt till offentlighetens bakgårdar. Det finns tecken på att något håller på att vända.

Men vi behöver även idag lyssna på profetrösterna som kallar oss tillbaka till närheten och beroendet av Gud. 

==>Mannakorn att tugga på under dagen: "Lyssna, Herren talar idag"
________________
Innehåll kapitel 1:

Domsord över Juda och Israel

Kommentar:
Kapitlet börjar med att tidfästa Mika. Han levde i Sydriket Juda under kungarna Jotam (750-732 f.Kr.), Ahas (732-715 f.Kr.) och Hiskia (715-687 f.Kr.). Jotam och Hiskia var kungar som försökte följa Herren, medan Ahas var den kung som var ondast och ogudaktigast av alla som regerat i Juda (2 Kung 16).

Synden härskade i Nordrikets huvudstad Samaria och Herren kommer göra Samaria till en stenhög på marken (vers 6-8). Samaria föll efter tre års belägring 722 f.Kr. 

Samarias synd har spritt sig till Sydrikets huvudstad och bankar på Jerusalems portar (vers 9). Detta syftar troligen på Sanheribs belägring av Jerusalem 701 f.Kr. (2 Kung 18-19) där Gud räddade Jerusalem på ett mirakulöst sätt.

Till eftertanke:
Kapitlet börjar med en uppmaning att lyssna på Gud. Uppmaningen att "lyssna" innebär att Gud talar, men att vi måste göra något aktivt, "lyssna", för att ta emot det Gud vill säga.
- På vilka sätt brukar Gud tala till dig?
- Vad kan du göra för att göra dig mer tillgänglig för Guds tilltal?

 

"SLUTA PREDIKA" - Mika 2

Bibelläsning: Mika 2
Läs bibeltexten här

"Sluta predika", så predikar de. "Om sådant får man inte predika, skall aldrig smädelserna ta slut!" (Mika 2:6 FB)

Mika uttrycker sin frustration över att folket inte vill ta emot budskapet från Gud. Om någon skulle komma och predika falskt och bara stryka dem medhårs, skulle de välkomna den profeten (vers 11). Men sanningen orkar folket inte höra.

Det kanske inte är så stor skillnad mot situationen i dag. Många säger "sluta predika om synd, det gör bara att människor känner sig illa till mods." Men om vi inte predikar om synd kan vi inte heller predika om förlåtelse. För finns det ingen synd är förlåtelsen meningslös.

Men samtidigt som Mika profeterar om det som är fel, bär han fram ett fantastiskt löfte: "En som banar väg drar ut framför dem, de bryter sig igenom och tågar fram, genom porten vandrar de ut. Deras kung tågar framför dem, HERREN går i spetsen för dem." (vers 13) 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig att förkunna sanningen på rätt sätt, även om det inte alltid är populärt.
_________________
Innehåll kapitel 2:
Domsord över förbrytare och falska profeter

Löfte om en befriare

Kommentar:
Mika profeterar mot dem som roffar åt sig andras åkrar och hus och använder våld mot de rättmätiga ägarna (vers 1-2).

Det var inte så att folket var emot profetior. Vissa profetior ville de gärna lyssna till. De som profeterade med svek och lögn ville man hellre höra på än dem som profeterade om sanningen (vers 11).

Men Mika profeterade inte bara om dom. Kapitlet avslutas med ett löfte om en kommande befriare (vers 12-13).

Till eftertanke:
Det finns grundläggande sanningar i Bibeln som man nästan har upphört att predika om. Ämnen som kan uppröra folk. I stället predikar man för att folket ska må så bra som möjligt.
- Är målet med predikan att människorna ska må bra eller att människor ska bli frälsta?
- Vilka ämnen är det som man idag ofta undviker att predika om?



 

Inga kommentarer: