11 dec. 2021

UTMANINGEN 11 dec - Mika 4 + 5

 


ATT KÄNNA GUDS TANKAR- Mika 4

Bibelläsning: Mika 4
Läs bibeltexten här

"Men de känner inte Herrens tankar, de förstår inte hans rådslut" (Mika 4:12 FB)
 
I det fjärde kapitlet profeterar Mika om den sista tiden. Han beskriver en polarisering mellan ett folk som inte känner Herrens vägar (vers 12) och ett folk som skall vandra i Guds namn för evigt (vers 5).


Om gudsfolket står det att Herren "skall undervisa oss om sina vägar, så vi kan vandra på hans stigar." (vers 2). Gudsfolket ska leva "utan fruktan, ty så  har Herrens Sebaots mun talat" (vers 4).


Det kommer att vara två folk. Ett folk som inte bryr sig om Herrens tankar och som är på väg mot fördärvet (vers 4). Och ett folk som lever utan fruktan för att de hör Herren tala och som är på väg mot härligheten. 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Herren ska undervisa mig om sina vägar.
_________________
Innehåll kapitel 4:
Israel ska komma tillbaka till sitt land.

Kommentar:
Vers 1-8
Mika profeterar om det kommande fridsriket då man ska göra om alla krigsvapen till fredliga verktyg, smida svärd till plogbillar och spjut till vingårdsknivar.

Vers 9-13
Mika förutsäger även Jerusalems fall, en tanke som var närmast otänkbar med alla löften som Gud hade gett då det gäller Jerusalem. Men Mika förutsäger inte bara Jerusalems fall han förutsäger också att folket ska föras bort i fångenskap till Babylon.

Till eftertanke:
Mika profeterar om ett folk som inte känner Guds tankar (vers 12).
- Vad tror du Mika skulle ha profeterat om Sveriges folk idag?
- Vad tror du Mika skulle ha profeterat om Guds församling i Sverige idag?


HAN SKALL VARA VÅR FRID - Mika 5

Bibelläsning: Mika 5
Läs bibeltexten här

"Han skall träda fram och vara en herde i HERRENS kraft, i HERRENS, sin Guds, namns höghet. Och de skall ha ro, ty han skall då vara stor intill jordens ändar. Och han skall vara vår frid."  (Mika 5:4-5 FB)

Mika profeterar om den kommande Jesus, hundratals år för Jesu födelse.

Jesus kommer att födas i den obetydliga lilla staden Betlehem (vers 2), och hans ursprung är före tidens början i evigheten (vers 2). Han ska vara en herde för människor över hela jorden, "intill jordens ändar" (vers 4).

Mika talade om det som skulle hända. Om att Jesus skulle bli en herde. Att han skulle ge ro. Att han skulle bli vår frid. Vi lever i en tid då detta har uppfyllts. Jesus har kommit. Vi behöver inte längre säga att Jesus ska bli vår frid. Han är vår frid.

Han ger oss inte bara frid. Han ger oss sig själv. Han är vår frid.  

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Herren är min frid
__________________
Innehåll kapitel 5:
Messias ska komma från Betlehem
Israels befrielse från krig och avguderi

Kommentar:
Här profeterar Mika om den kommande Messias mer än femhundra år innan det inträffade. Den kommande Messias ska geografiskt komma från Betlehem och tidsmässigt från evigheten (vers 2). Han ska vara en herde i Herrens kraft (vers 4).

Messias ska vara vår frid då Assur stormar in över landet (vers 5). Assur (Assyrien) existerar inte längre som en självständig stat utan begreppet Assur pekar på de folk som i framtiden skull hota Jerusalem.

Till eftertanke:
Mikas budskap var: "Han ska vara vår frid"
- Låter du Jesus vara din frid?




Inga kommentarer: