21 dec. 2021

UTMANINGEN 21 dec - Sakarja 1

 Sakarja bok

Sakarja var samtidig med Haggai och bägge gjorde en stor insats för att tembelbygget skulle komma igång igen efter att ha legat nere flera år. Men Sakarja och Haggai talade inte bara om tembelbygget de profeterade också om Messias tillkommelse.

Sakarja bok innehåller två delar. 
- Den första delen, kap. 1-8, handlar om Sakarjas syner och profetior under återuppbyggande av Guds Tempel ca 520 år f.Kr. 
- Den andra delen, kap. 9-14, innehåller profetior om en kommande Messias i Ändens tid.
 


"VÄND OM!"

Bibelläsning: Sakarja 1
"Vänd om till mig, säger HERREN Sebaot, så skall jag vända om till er, säger HERREN Sebaot."  (Sak 1:3 FB)

Sakarja profeterar och säger vänd om! Att vända om innebär att gå tillbaka den väg man kom på. Att gå tillbaka dit man kommer ifrån.

Det är en uppmaning till Guds folk som har avlägsnat sig från Gud och behöver vända om och komma tillbaka till Gud. Samma uppmaning når oss i Jakobs brev 4:8: "Närma er Gud, så ska han närma sig er."

Det är en uppmaning som vi ständigt måste leva i. Det är så många saker som vill dra bort vår uppmärksamhet från närheten till Gud. Många dåliga saker naturligtvis, men även många bra saker. Vi kan bli så upptagna av kristet arbete att vi mister kontakten med Kristus själv.

Då får vi ta till oss uppmaningen: Vänd om! Och då vi gör det - då finns Han där! 

==> Mannakorn att tugga på under dagen:  "Närma er Gud, så ska han närma sig er."
___________________

Innehåll kapitel:
Uppmaning till omvändelse (vers 1-6)
Mannen på den vita hästen (vers 7-11)
Herren skall trösta Sion (vers 12-17)
Herren och smederna (vers 18-21)
 
Kommentar:
Vers 1-6
Uppmaning till omvändelse "Vänd om till mig, säger Herren Sebaot, så ska jag vända om till er" (vers 3). Gud har talat genom profeterna och även om profeterna nu är döda lever deras ord vidare (vers 8-9). Så folket kan inte skylla sin ogudaktighet på att de inte längre har profeterna hos sig.

Vers 7-11
Här får Sakarja en syn om hästar i olika färger. Man har tolkat dessa hästar som symboler för Guds ingripande i historien. Betydelsen av de olika hästarna är oklar men den röda hästen förknippas ofta med krig och den vita med den slutliga segern.

Vers 12-17
Herrens ängel frågar Herren om Juda folk inte har lidit länge nog nu. De har lidit i sjuttio år (vers 12. Fångenskapen i Babylon varade i sjuttio år).
Herren talar tröstens ord till Jerusalem. Templet ska byggas upp igen och städerna i Juda ska flöda över av det som är gott (vers 16-17).

Vers 18-21
Domsord över de fyra hornen som har skingrat Juda. De fyra hornen betecknar sannolikt Assyrien, Egypten, Babylonien och Medo-Persien.

Till eftertanke:
"Närma er Gud, så ska han närma sig er." (Jakobs brev 4:8)


Inga kommentarer: