8 aug. 2022

FÖRLÅTELSEBOKEN - Du kan bli fri


Den närmaste tiden kommer vi varje måndag, onsdag och fredag att lägga ut delar av Rut Baronowskys bok Förlåtelseboken. Här kommer den första delen.

Inledning

Vi satt i det gamla dagrummet och delade med oss av våra erfarenheter av att hjälpa människor som livet farit hårt fram med. Han var en erfaren socionom och socialarbetare och vi samtalade om människor som drabbats av egna och andras tillkortakommande och som nu, ofta efter en lång och smärtsam resa befann sig i ”socialsvängen”, utstötta ur samhällets gemenskap.

Jag berättade om den kraft till förnyelse som finns i förlåtelsen, antingen det handlar om att be om förlåtelse för det man själv gjort mot andra, eller om att sända ut förlåtelse till någon annan för det som skadat en själv. Han såg länge på mig och så sa han: ”Ja, vi professionella kan oftast nysta upp den trassliga härvan som ligger bakom de synliga problemen när vi samtalar med våra klienter. Vi kan sätta fingret på vad som gick snett och var källan till problemet sitter, men vad ska vi göra med det? Jag avundas er kristna som har en kraftfull metod för detta. Genom talet om förlåtelse kan ni lyfta av skulden och hjälpa människor att gå vidare.”

Nu är det naturligtvis inte så att förlåtelse bara är en metod för socialt utslagna människor. Under de många år då jag undervisat om vikten av att både ta emot förlåtelse och att ge ut förlåtelse, har jag fått se olika slags människor, män och kvinnor från alla samhällsklasser, olika kulturer och folkslag upptäcka och aktivt börja leva i förlåtelse. Det har lett till en ny start i livet för dessa människor och ett nytt sätt att leva.

Den här boken vänder sig främst till dig som redan är kristen och tror på Jesus Kristus som din frälsare, men du som inte ännu kommit till tro kan också ha stor nytta av bokens budskap. Boken kommer att ta upp den kristna grunden till förlåtelse. Den behandlar vårt uppdrag och vår ställning som kristna i denna världen samt vårt behov och vår plikt att både ta emot förlåtelse och att ge ifrån oss förlåtelse till andra.

I ett avsnitt behandlas skillnaden mellan förlåtelse och förståelse. I ett annat avsnitt behandlas det smärtsamma i att se sanningen om sig själv. Ett kapitel beskriver skillnaden mellan att flytta gränser och att bekänna synd och ett annat om skillnaden mellan att bekänna synd och att bekänna sår. Slutkapitlet handlar om den frihet som bara Jesus kan ge, han som säger att sanningen ska göra oss fria. 

Inga kommentarer: