2 aug. 2022

"... och så ringde telefonen..."


Rut och jag har en passion att undervisa utifrån Guds Ord. Vi har under många år haft förmånen att undervisa på många platser och i många länder. Det är fantastiskt att undervisa "live" och ha en grupp människor framför sig som brinner av längtan att fördjupa sig i Guds ord.

Men det talade ordet har sina begränsningar: Man glömmer lätt det man hör, så i tillägg till den muntliga förkunnelsen började vi skriva i mars 2008. Vi började med att skriva en blogg och en Facebook-sida som vi uppdaterade varje dag. Plötsligt hade vi flera hundra som läste vad vi skrev sju dagar i veckan. Många församlingar skulle vara glada om de samlade ett hundra människor en gång i veckan.

Vi började också skriva böcker. Den första boken vi gav ut var Ruts andaktsbok DAGBOKEN. Den fick omedelbart stor spridning i Sverige. Efterhand så översattes andaktsboken till norska och till engelska. Den norska boken är vår mest sålda bok och den svenska boken är den näst mest sålda. Efterhand skrev vi även ett antal andra böcker. Poängen med böcker är att de fortsätter att röra på sig och finner vägar ut till människor. Vi har inte längre kontroll av vart de tar vägen. Speciellt gäller det Ruts DAGBOKEN. Det är inte en bok man läser igenom på en eftermiddag. Man tar en liten bit varje dag och så räcker den en helt år, och för många följer boken med i många år. Vart vi än kommer får vi vittnesbörd om det. Någon har läst den varje dag i tio år och många har läst den dagligen i en personalgrupp på det kristna institutionen.

Det är fantastiskt att gång på gång få höra vilka vägar boken har spritt sig på och resultatet av det. Så var det häromdagen. Vi var ute och handlade och plötsligt ringde telefonen. Det var en kvinna från Norge som jag inte känner som ringde. Hon berättade att hon varit och lyssnat på oss då vi förra hösten hade en bibelhelg i Bergen på Norges västkust. Där hade hon köpt Ruts Dagbok. Hon berättade att hon blivit förtjust i boken och att hon brukade läsa ur boken i ett återkommande radioprogram som hon var ansvarig för. Då var det en person som tyckte så mycket om det hon hörde så hon gick till bokhandeln för att fråga efter boken. Bokhandeln hade inte hört talas om boken så då tog hon kontakt med programledaren på radion (eller om det var bokhandeln som tog den kontakten). Och så ringde programledaren till mig och fick reda på hur man kan beställa boken.

Det är fantastiskt hur det skrivna ordet kan spridas på olika vägar. Men vi har inte slutat att undervisa "live" och vi har inga planer på att sluta. Och vi tänker fortsätta med att undervisa från Guds ord så länge någon ber oss komma.

/Peter Baronowsky

Inga kommentarer: