28 aug. 2022

UTMANINGEN: Psalm 104 och 105

 


Psalm 104 - MINA TANKAR

Bibelläsning: Psalm 104
Läs bibeltexten här

"Må mina tankar behaga honom, jag vill glädja mig i Herren" (Ps 104:34 FB)

Psalmen är en enda lång lovsång till Gud. Den handlar om hur Gud har skapat och styr hela jorden. Då psalmisten inser Guds storhet kommer bönen automatiskt att leda hans tankar till hur han ska kunna behaga Gud.

Vi bedömer ofta människors godhet efter vad de gör eller inte gör, vad de säger eller inte säger. Men Gud ser djupare än så. Han vet att all synd börjar i våra tankar. Det utförs inga syndiga handlingar som inte förberetts i våra tankar. Jakobs brev säger att då begäret har blivit havande föder det synd (Jak 1:15). Jesus säger att vi till och med kan begå äktenskapsbrott i våra tankar.

Inför detta får jag bara be Gud att han ska rena det som finns inne i mig. För det som finns inne i mig är det som kommer att komma fram och prägla mitt liv förr eller senare.

Mannakorn att tugga på under dagen: Rena mina tankar, Gud!

Kommentar:
Vers 1-4
Lovsång till Gud och Hans storhet.

Vers 5-30
Lovsång till Gud skaparen som har skapat naturen, djuren och människorna. Men Gud har inte bara skapat världen han upprätthåller den också i sin vishet och omsorg.

Vers 31-35
Psalmen avslutas som den börjar med lovsång till Gud.


Psalm 105 - HERRENS UNDER
 

Bibelläsning: Psalm 105
Läs bibeltexten här

"Fråga efter Herren och hans makt, sök alltid hans ansikte" (Ps 105:4 FB)

Detta är en tacksägelsepsalm för vad Herren har gjort och för vem han är. Psalmisten ser sig med tacksamhet tillbaka och ger oss en historielektion om Herrens trofasthet och alla hans under. Psalmen talar om Abraham, Jakob, Isak och Moses och hela historien om Israels befrielse från slaveriet.

Berättelsen tydliggör att utan Herren och Herrens makt hade folket varit förlorade.

Så är det också idag. Vi kanske tror att vi kan åstadkomma resultat i vår egen kraft, men i Guds rike kan ingenting utföras utan Herren. Vi måste ständigt påminna oss om att fråga efter Herren och hans makt och att alltid söka hans ansikte.

Mannakorn att tugga på under dagen: Idag får jag söka hans ansikte. Idag får jag fråga efter hans makt och under.  

Kommentar:
Vers 1-14 Guds löfte till sitt folk
Lovsång och tacksägelse till Gud som bevarat Israel genom historien. Gud hade slutit ett förbund med Abraham (vers 9) och gett folket Kanaans land (vers 11).

Vers 15-24 Berättelsen om Josef
Då det senare blev hungersnöd i Kanaan hade Gud tänkt i förväg. Josef blev såld som slav till Egypten, fick sitta i fängelse och blev sedan upphöjd till herre över Faraos hus. Detta blev räddningen för Israels barn i Kanaan. Josef beredde plats för sitt folk och Jakob flyttade till Egypten undan hungersnöden.
   Berättelsen om Josef är också en förebild på den kommande Jesus. Han blev såld och fick lida och dö fast han var utan skuld. Genom Jesu lidande och död räddar Jesus den som vill följa Honom.

Vers 25-42 Berättelsen om Moses
Då Israels barn långt senare blev slavar i Egypten sände Gud Moses som genom tecken och under befriade folket och ledde dem genom ökenvandringen på väg mot Kanaans land.

Vers 43-45 Tillbaka till löftets land.
Med jubel fick Guds folk återvända till landet som Gud hade givit dem.


Inga kommentarer: