26 aug. 2022

HEMLIGHETEN – Ef 3


Bibelläsning: Efesierbrevet 3

Läs bibeltexten här

"...att upplysa alla om hur den hemlighet förvaltas, som från evighet har varit dold i Gud, alltings Skapare. Så skulle Guds vishet i sin mångfald nu genom församlingen göras känd för härskarna och väldigheterna i den himmelska världen." (Ef 3:9-10 FB)

Det talas om en hemlighet som varit fördold i Gud. Nu vill Gud göra sin mångfaldiga visdom känd - genom församlingen. 

Problemet är att det du och jag som är församlingen. Men även om problemet är stort, så är det inte omöjligt för "Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss" (Ef 3:20 FB). Han är med oss och hans kraft verkar i oss.

==> Mannakorn att tugga på under dagen:
Tack för att jag i dag, tillsammans med de andra i Guds församling, får vara en demonstration av vem Gud är.


ÖVERSIKT - KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE

Med böjda knän - Vers 1
Två gånger i detta kapitel skriver Paulus att han böjer sina knän. Han böjer sina knän för Fadern (vers 14), och han böjer sina knän för församlingen i Efesus.  

Böja knän är ett tecken för vördnad. Vördnad för vem Fadern är. Paulus böjer också sina knän inför Fadern då han går i förbön för församlingen i Efesus.

Till eftertanke:
Har vi slutat att böja våra knän för Fadern? Vad tänker du om att böja knä i bön? Finns det andra sätt att visa vår vördnad för Fadern? 

 

Den stora hemligheten - Vers 2-13
Här talas det om en hemlighet som har varit dold genom alla tidigare generationer (vers 5+9). Hemligheten är att Gud inte gör åtskillnad på människor. Erbjudandet om frälsning är inte begränsat till judarna - det gäller alla (vers 6)!

Men Gud vill inte att det längre ska vara en hemlighet. Gud vill visa vem han är, och det vill han göra genom dig och mig, genom församlingen.

Till eftertanke:
Hur ska jag bättre kunna demonstrera Guds väsen där jag finns? 

 

Lär känna Kristi kärlek - Vers 19
Vi uppmanas att lära känna Kristus mer och mer. Ju mer vi lär känna Guds kärlek och Guds kraft desto mer kommer vi att förstå att Gud inte är begränsad. Han förmår att göra långt mer än allt vi ber om eller tänker (vers 20). Och det han förmår att göra, det önskar han göra genom oss, genom den kraft som mäktigt verkar i oss (vers 20).

Till eftertanke:
Är jag beredd att låta Guds kraft verka genom mig? Eller begränsar jag Guds handlingsutrymme genom att jag inte har lärt känna Guds kärlek (vers 19)? 

Inga kommentarer: