25 aug. 2022

Kristendomsfientlig present från SVT till Socialdemokraterna


(Bildtext: 
Tolv konfessionella skolor, däribland Al-Azharskolan (bilden), har stängts det senaste året; samtliga är muslimska. Ändå läggs programmens fokus på de kristna skolorna, skriver Per Ewert. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT)

- Per Ewert i Världen idag -
Uppdrag gransknings program om konfessionella friskolor breder ut sig på hela fyra avsnitt på SVT Play. Programmet ger en central faktaupplysning: Tolv konfessionella skolor har stängts det senaste året efter allvarliga ekonomiska missbruk och hot mot rikets säkerhet. Samtliga dessa skolor är muslimska. Det är här de verkliga riskerna finns, och i dag återstår endast tre uttalat muslimska skolor.

Här borde programmets fokus ha legat, men i stället blir det en kraftfull attack på kristna skolor, och i praktiken även på den kristna tron. 

Ett återkommande tema i programmen är om skolorna haft ”religiösa inslag” i undervisningen. Det är en försåtlig sammanblandning av begrepp. Det som skollagen förbjuder är ”konfessionella inslag”, det vill säga inslag av bekännelsekaraktär, men det är självfallet rimligt i alla slags skolor att ha inslag som anknyter till religionen på olika sätt; detta är rentav föreskrivet i flera ämnens kursplaner.

Detta är dock något av pudelns kärna i SVT-programmen. Uppdrag granskning ger genomgående intrycket att en skola inte blir neutral förrän allt som andas religion har tvättats bort. Men så är ju inte fallet. Flera studier har visat att den svenska skolan är starkt negativt vinklad mot religion i allmänhet och kristen tro i synnerhet. Den allmänna skolan är ingen neutral frizon, utan har tvärtom blivit en arena för en sekulär grundsyn.

Läs mer här: 
https://www.varldenidag.se/ledare/kristendomsfientlig-present-fran-svt-till-socialdemokraterna/repvhr!WMgP9BsgNuFqzOuQ@lNjmQ/

Inga kommentarer: