7 feb. 2024

Dagens andakt, den 10 februari

 

”Stolta ögon och högmodigt hjärta – de ogudaktigas lykta är synd.”
(Ords 21:4)

En lykta har till uppgift att lysa upp ett litet område. Den lyser inte så starkt; bara tillräckligt för att man ska kunna förflytta sig några steg. Bibeln talar om lyktor på två ställen. Dels finns den lyktan, som lyser upp vägen för de ogudaktiga – stolthet och högmod. Det är detta som Jesus varnar för i Matt 6:23: ”Om nu ljuset inom dig är mörker hur djupt blir då inte mörkret”. Se till att lyktan inom dig – inte är mörker.

I den 119:e psalmen talas det om en annan lykta – Guds ord, som lyser upp vägen för den som vill följa Herren. Den som låter sig ledas av sin stolthet och sitt högmod hamnar i synd, men den som följer Guds ord leder han rätt. Vi måste fråga oss vilket slags ljus det är som vägleder oss i livet?

I Jesaja 35:8 talas det om en banad väg, en helig väg där ingen oren får gå. Guds ord kastar sitt ljus över denna väg. I Levande bibeln står det om denna väg att inga ogudaktiga, bara de som Herren befriat ska vandra där. I den engelska versionen står det till och med att ”inte ens den dummaste av oss” ska gå fel, om vi väl slagit in på den vägen.

BÖN

Herre jag vill vandra i ditt ljus idag. Hjälp mig att jag inte låter mig styras av stolthet och högmod utan av en önskan att din vilja ska ske.

Inga kommentarer: