17 jan. 2022

GÅ OCH BERÄTTA - Matt 11

 


Bibelläsning: Matteusevangeliet 11

Läs bibeltexten här

"Gå och berätta för Johannes vad ni hör och ser: Blinda får sin syn, lama går, spetälska blir rena, döva hör, döda uppstår och för fattiga predikas glädjens budskap." (Matt 11:4-5 FB)

Johannes döparen, som satt i fängelse, sände sina lärjungar för att fråga om Jesus var den som skulle komma. Jesus svarade lärjungarna: "Gå och berätta"

Också idag är det många människor som inte vet vem Jesus är. Vi som har lärt känna Jesus har alla ett ansvar att "gå och berätta" vem Jesus är och vad han gör.

Mannakorn att tugga på under dagen: Herre, ge mig idag tillfälle att berätta för någon om vem du är och vad du gör.


ÖVERSIKT – KOMMENTAR – TILL EFTERTANKE

Är du den som skall komma? Vers 3
Då Johannes Döparen sitter i fängelse sänder han sina lärjungar till Jesus med frågan om Jesus verkligen var den de väntade på. Hur kommer det sig att Johannes plötsligt hade börjat tvivla på det? I början deklarerade han ju frimodigt att Jesus var Guds lamm som tar bort världens synd och att Jesus kom för att döpa med den Helige Ande och eld.
   Då Jesus träder fram uppfyller han väldigt tydligt många profetior från det Gamla Testamentet, vilket evangelisten Matteus ofta påpekar. Men många av profetiorna förblir ouppfyllda i Jesu verksamhet.
   I Gamla Testamentet finns det många profetior om att Jesus skulle komma till jorden, men de flesta av dem handlar inte om Jesu första tillkommelse, utan om Jesu återkomst till jorden. De profetiorna väntar vi fortfarande på att de ska uppfyllas. Det var säkerligen detta som gjorde att Johannes ställde sig frågan om Jesus verkligen var den de väntat på.

"Berätta för Johannes" Vers 4
Jesu svar till Johannes var tydligt. Det kan inte vara någon tvekan om vem Jesus är. Då Guds rike kommer skall det både kunna höras och ses.
Höras: Ett glädjebud till fattiga. (vers 5)
Synas: Blinda ser, lama går, spetälska blir rena, döva hör och döda står upp. (vers 5)
   I bönen "Fader Vår" ber Jesus oss att be att Hans rike ska komma. Då människor både hör och ser Guds rike då är det mitt ibland oss.

Bered väg för Jesus. Vers 10
Jesus talar inte bara om vem han själv är, han talar också om vem Johannes Döparen är och vilket uppdrag han har. Johannes är den profeten som Gamla Testamentet talar om som skulle vara en budbärare som bereder vägen för Jesus.
   Vi behöver också idag människor som bereder vägen för Jesus in i människor hjärtan. Människor som gör det lätt att tro. Människor som undanröjer hindren för att människor ska tro. Människor som går och berättar om Guds rike i både ord och tecken.

Till eftertanke:

På vilket sätt kan vi idag bereda vägen för Jesus så att människor kan möta honom?

Kom till mig. Vers 28
Jesus talar om den inre vilan, själens vila, som vi kan få ta emot då vi kommer till Jesus. Det handlar här inte om att vila från arbetet, det handlar om att vila i arbetet, i vardagen. Man kan ligga och vila hela dagar utan att få vila för den inre människan. Den inre friden kan vi bara få hos Jesus.

Inga kommentarer: